Norveška kraljevska garda po prvi puta u Hrvatskoj

03.06.2022.

20:27

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Norveška kraljevska garda u Splitu

Norveška kraljevska garda u Splitu

Foto: HTV / HRT

U Hrvatsku je, prvi put, stigla norveška kraljevska garda. Povod je trideseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Norveške i Hrvatske. Posjet našoj zemlji počeli su u Splitu, gdje su na rivi održali mimohod i pokaznu vježbu. 

Norveška kraljevska garda poznata je po vježbama koje prati glazba. U Splitu je nastupilo 130 vojnika i članova orkestra, a njihov dolazak rezultat je i dobre suradnje hrvatske i norveške vojske u sklopu NATO-a.

- Mislim da je ovo spektakularan događaj, koji će obilježiti 30 godina diplomatskih odnosa naših dviju zemalja. A u isto vrijeme pokazuje kako je bitno da sve zemlje u NATO-u rade zajedno. Ovo je simbol solidarnosti i suradnje dviju zemalja, rekao je norveški veleposlanik u Hrvatskoj Haakon Blankenborg.

- Prekrasno, nešto iznenađujuće lijepo, prvi put ovako nešto vidim na rivi, lijepo, kaže Neda.

- Sjajno, prvi put vidim ovakvo što! Impresivno je, posebno vještine i disciplina, melodije su prelijepe, sviđa mi se, kaže Tanya s Mauricijusa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!