Nova brodska linija Lastovo-Dubrovnik

24.05.2021.

16:31

Autor: Sandra Lacković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Nova brodska linija Lastovo-Dubrovnik

Nova brodska linija Lastovo-Dubrovnik

Foto: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Prvi put u povijesti Lastovo je s Dubrovnikom povezano cjelogodišnjom brzobrodskom linijom - i to katamaranom Anastazija. Važan trenutak za najudaljeniji otok Dubrovačko-neretvanske županije. 

- Ovo je prvi put da se uvodi prema Dubrovniku. Treba neko vrijeme da linija zaživi To je nešto što su stanovnici Lastova dugo priželjkivali, da su povezani sa županijskim središtem, govori Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski i pomorski promet.

Liniju održava zadarski brodar TP line uz državnu subvenciju od 12 milijuna kuna. 

- Sretna sam jer će moje dijete koje pohađa gimnaziju u Dubrovniku prvi puta doći doma za vikend kao i oni u Splitu. To nam puno znači, rekla je stanovnica otoka.

Zadovoljna i peteročlana posada - katamaran je izgrađen 2018-te. 

- Sad smo došli i puhalo je jug. Probali smo brod koji ima dobre karakteristike, naglašava Marino Vuković, zapovjednik katamarana "Anastazija".

Kapacitet broda 300 putnika - Želite li možda reći: za sada u Covid uvjetima 120. 

Od Lastova do Dubrovnika, preko Korčule za tri i pol sata.  

- Poći u Dubrovnik i vratiti se na ručak, to nikad nismo imali, rekao je stanovnik Lastova.

Svakodnevna linija otočanima podiže kvalitetu života i otvara nove mogućnosti. Istodobno prilika je to za brojne Dubrovčane i turiste da posjete pučinski otok. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!