Nova istraživanja velebitskog podzemlja

06.08.2021.

07:01

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Nova istraživanja velebitskog podzemlja

Nova istraživanja velebitskog podzemlja

Foto: HRT / HRT

Velebit krije nekoliko jama dubljih od 1000 metara. Proteklih tjedana u njima su boravili međunarodni timovi speleologa i u jednoj od njih pronašli nove dublje špilje i sifone. Počela su i mjerenja ledenjaka starih 400 godina.

Ovaj put speleolozi se nisu spuštali u našu najdublju Lukinu jamu, nego u jamu Nedam i pronašli nove prolaze i nove, još dublje špilje i sifone.

- Spustili su se gotovo pedesetak metara ispod tog sifona i ustanovili da se dodatnih pedesetak metara jama ispod tog sifona još nastavlja - kaže dr.sc. Dalibor Paar, speleolog, fizičar, docent na PMF-u Zagreb.

Pedeset i dva člana ekspedicije iz nekoliko europskih zemalja istraživalo je kršku utrobu Velebita. Hrvatski su znanstvenici počeli pratiti i promjene na velebitskim vječnim ledenjacima.

- Stalni je to led u jamama koji je prema istraživanjima star 400 godina i u kontekstu klimatskih promjena vrlo je zanimljivo pitanje da li će se taj led otopiti i kojom dinamikom - objašnjava dr.sc. Paar.

Za sada smo mirni, kažu, jer prva je godina pokazala da je temperatura u jamama bila ispod minus 20 pa je led postao deblji, no to i dalje ništa ne znači, zaključuju znanstvenici. Njihov rad budno prate zagrebački učenici, budući planinari i speleolozi. Uživaju u životu na Velebitu, skupljaju iskustva i znanje. Jer sve naše najdublje jame nalaze se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, a o njima se sve može doznati u Kući Velebita u Krasnu.

- Imamo mogućnost pokazati posjetiteljima što se sve nalazi ispod nas - u velebitskom podzemlju jer se taj svijet ne može vidjeti i doživjeti uživo - naglašava Branimir Šajatović, stručni suradnik i edukator u JU NP Sjeverni Velebit.

Velebit je planina s najvećim brojem endema u našoj zemlji i primjer bioraznolikosti i očuvanja prirode u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!