Nova sortirnica otpada na Malom Lošinju

25.03.2023.

07:00

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Nova sortirnica na Malom Lošinju

Nova sortirnica na Malom Lošinju

Foto: HTV / HRT

Otpad će se u Malom Lošinju sortirati u novoj sortirnica otpada, što je jedna od šest faza sanacije reciklažnog dvorišta Kalvarija. U novi pogon uloženo je milijun i pol eura nepovratnih europskih sredstava. U obilasku sortirnice bili su i osnovci.

U gomili prikupljenog otpada pronađu se i vrijedne sirovine koje se potom mogu dodatno sortirati, balirati i reciklirati. No cilj je da se otpad odvaja i ranije.

- U školama isto razvrstavamo otpad, a isto tako i kod kuće i to nam je postala svima navika jer smo već stvarno naučili na to, kaže učenica OŠ Marija Martinolića iz Malog Lošinja, Karla Žagar.

- U školi učimo o ekologiji, koliko je bitno čuvati ovaj naš svijet i koliko je zapravo važno očuvati naš okoliš u Malom Lošinju, na otocima, ističe učenik OŠ Marija Martinolića, Mihel Ribić

Na otoku Krku, primjerice, otpad već godinama sortiraju. Malološinjske učenike sedmog razreda u obilazak nove sortirnice otpada poveo je stručnjak za komunalije, a dobili su i vrećice za reciklažu. 

- Sustavom traka dolazi otpad do pozicije gdje ljudi ručno odvajaju, svaki je zadužen za jednu vrstu otpada, ta vrsta otpada se onda puni u boksove, a kad se napune boksovi od njih se formira jedna bala, pomoću hidraulične preše tako da transport, što je veća težina je jeftiniji, možemo nakrcati u šleper 20 tona, jer ovako kabasto kad bi vozili, skuplji bi bio prijevoz od samog otpada, kaže Neven Kruljac, član Uprave komunalnih usluga Cres-Lošinj. 

Otpad se najviše gomila u ljetnim mjesecima kad na Cresu i Lošinju, uz osam tisuća domaćih stanovnika, bude i do 45 tisuća gostiju.

- Upravo zato su ovi veliki sustavi i veliki kapaciteti da bi se upravo tada taj otpad koji pristigne sa svih strana na vrijeme uporabiti i ukrcati ono što preostaje, onog miješanog komunalnog otpada na kamione koji onda putuju za Marišćinu, ističe Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja. 

Planova ima još, sljedeći korak je izgradnja kompostane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!