Veselo na Štefanju u Štefanju

26.12.2021.

20:28

Autor: Sani Lukić/T.V./Dnevnik/HRT

Na Štefanje posebno je veselo u Štefanju blizu Bjelovara

Na Štefanje posebno je veselo u Štefanju blizu Bjelovara

Foto: HTV / HRT

Na blagdan sv. Stjepana - Štefanje posebno je veselo u Štefanju blizu Bjelovara. Tradicionalno se obilaze kuće i uz tamburaše čestita imendan Stjepanima, Stipanima, Štefovima, Šteficama. S obzirom na to da je takvih imena sve manje, kako bi se očuvala, općina daje novčani poticaj.


Puna je kuća obitelji Štefović za koju je ovaj dan poseban. Prisjećaju se djeda Stjepana za kojeg je Štefanje bilo ne samo imendan već i blagdansko okupljanje obitelji.

- Mi tu tradiciju i dalje nastavljamo. Tako da uvijek čestitari dolaze, prijatelji, rodbina, svi kao u dobra vremena nekadašnja. Znači, Stjepana nažalost nema, ali Štefovići ostaju? Štefovići su uvijek tu i bit će. Fala Bogu, ima nas jako puno, kaže Ivan Štefović iz Štefanja.

Zbog pandemije gostiju je manje, no ništa bez čestitki tamburaša koji pjesmom razveseljuju slavljenike.

- Prije smo malo više obilazili, kako bi se reklo, za čestitare i Novu godinu. Sada samo imendane i prezimendane. I naravno sviramo misu, polnoćku i za Štefanje, objašnjava Josip Štefović, tamburaš "Štefanjskih zvona".

U općini je sve manje Stjepana, Štefica i Štefova pa se posljednjih godina mještanima se nudi poticaj od 2000 kuna za očuvanje imena. No u 15-ak godina rodio se samo jedan Stjepan.

- To su uglavnom sad stariji ljudi, svake godine ih je sve manje, mislim da ih je sada negdje 15-ak, nažalost. A mi smo odlučili, već više godina to činimo, dajemo poticaj za one koji svoje dijete nazovu tim starim hrvatskim imenom. Međutim, dosad nije bilo nekog posebnog efekta. Ja se nadam, s obzirom na to da se sve nekako vraća u modu, da će se konačno i to ime vratiti u modu pa da će Štefanje opet biti puno Stjepana, nada se Silvestar Štefović, načelnik općine Štefanje.

Svečano je bilo i na misi u crkvi svetog Stjepana Prvomučenika. Zbog pandemije u općini je izostalo darivanje svih koji slave imendan, a darovi su im dostavljeni kućama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!