07:00 / 14.04.2021.

Autor: Željka Živković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Novi digitalni servisi u Đakovu

Digitalna platforma

Digitalna platforma

Foto: Igor Soban / PIXSELL

U Đakovu je predstavljena moderna i otvorena online platforma - Otvoreni grad. Trebala bi građanima omogućiti transparentnije, brže i učinkovitije sudjelovanje u gradskim aktivnostima.

Nova internetska platforma Đakovčanima pruža niz usluga vezanih uz informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te daje uvid u funkcioniranje grada. Korištenje digitalnih servisa olakšava i ubrzava administrativne procese prema gradu, a jedan je od najvažnijih ciljeva aktivno uključivanje građana.

- Da li u smjeru da se oni informiraju u kojem statusu je pojedini njihov zahtjev, predmet u gradu Đakovu, da li je u rješavanju, kod kojeg referenta, koji su predviđeni rokovi rješavanja, da li se odnosi na dohvat podataka o svojim financijskim odnosima s gradom , potraživanjima i obavezama, govori Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

Dosad se na ovakav način javnosti otvorilo tek petnaestak gradova u Hrvatskoj, a Đakovo je prvo u Slavoniji. 

- Možemo reći da primjećujemo pomak. Situacija s covidom nas je pomaknula prema digitalnom svijetu i sami smo počeli koristiti web kao štivo, kao narudžbe, kao kupovine. Dolazimo u situaciju da jedna ovakva digitalna verzija prilazaka podacima postaje potpuno normalan korak za građane i stanovništvo, ističe Tomislav Knežević, predstavnik informatičke tvrtke.

Napredna tehnološka, digitalna rješenja i stavljaju se ponajprije u službu građana pa Đakovo u budućnost kreće digitalno, transparentno i otvoreno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!