Novi europski Bauhaus: Bivša vojarna postaje 'kvart budućnosti'

31.03.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Arhitektonski projekt 'Fantastična šuma'

Arhitektonski projekt 'Fantastična šuma'

Foto: Regionalni dnevnik / HRT


Europska unija potiče nov način gradnje i održivog razvoja. Jedan od primjera kako bi to trebalo izgledati, zasad samo na papiru, postoji u Karlovcu. Tamošnja nova gradska četvrt u nekadašnjoj vojarni Luščić trebala bi postati samoodrživa, produktivna ili, kako je nazvana u arhitektonskom projektu - Fantastična šuma. 

Prostor nekadašnje vojarne Luščić - ima šansu postati primjer novog europskog bauhausa. Sve što bi se unutra izgradilo trebalo bi biti samoodrživo. Škola i vrtić već se projektiraju.

- I jedna i druga građevina odnosno i sportska dvorana koja će biti uz školu morat će biti koliko je god moguće energetski neovisna. Dal se radilo o panelima, dal se radilo o dizalicama topline, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Smjer u kojemu bi trebala ići daljnja gradnja - opisan je u arhitektonskom natječaju Fantastična šuma. Autorice četvrt vide kao zeleni prostor u kojemu imate sve što treba, od vrtova u kojima će se prozvoditi hrana do tržnice na kojoj će se višak prodavati. Ništa se ne baca; ni kišnica ni otpad.

- Taj otpad bi se ponovno mogao odvajati i dio njega u kogeneracijskim postrojenjima iskorištavati kako bismo ponovno i od njega dobili neku energiju koju recimo možemo koristiti za javnu rasvjetu, naglašava Jana Horvat, suautorica projekta "The Fantastic Forest Phenomenon".

Bespovratni europski novac

Četvrt će se grijati geotermalnim izvorima za čiji je razvoj nedavno osigurano i gotovo 4 milijuna kuna bespovratnog europskog novca. Konačni je cilj cijelog projekta - čišći zrak.

- Primjer kakav imamo ovdje u Karlovcu u Luščiću nemamo odavde do Beča. Sve ono što smo godinama pričali i govorili o potrebi dekarbonizacije na ovaj način u Karlovcu pokazujemo kako možemo riješavati, kaže ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Europska unija za različite je projekte u okviru Novog europskog Bauhausa osigurala 85 milijuna eura. Za širenje takvih primjera drugdje u Hrvatskoj, važno je uklopiti ideju u urbanističke i druge dokumente prostornoga planiranja.

Novi europski Bauhaus

- Na raspolaganju će biti brojni fondovi i programi Europske unije koji će financirati projekte koji se naslanjaju održivi razvoj, digitalnu, zelenu tranziciju, ponovila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Tema samoodrživosti i alternativnih izvora energija posebno je aktualna u trenutačnoj političkoj i ratnoj situaciji. Ako plin ili struja svakodnevno poskupljuju, svima nam je u interesu pronaći zamjenu. Financiranje svakog takvog projekta, pa i ovog u Luščiću, zasigurno će uskoro postati prioritet - kako bi se njihova realizacija ubrzala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!