Novi sjaj kninske tvrđave

01.09.2021.

14:17

Autor: Anamarija Škorić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zasjat će novim sjajem kninska tvrđava. Unutar utvrde u sklopu Europskog Intervencijskog plana za Knin predviđena je gradnja novih sadržaja, od višenamjenske dvorane do suvenirnice. 

Drevne će zidine dobiti i novu rasvjetu, te biti prilagođene za osobe sa invaliditetom, a detalje o tom i drugim europskim projektima u Zvonimirovu gradu doznajte u reportaži ekipe emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Svaki kamen ugrađen u kninske bedeme nosi trag prošlosti, a budućnost simbola pobjede i današnje Hrvatske, temelji se na europskim projektima:


- Kroz naš intervencijski plan je predviđeno 6 projekata ukupne vrijednosti 50-ak milijuna kuna, najavljuje gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.


Cilj projekata je razvoj baštinskoga turizma tijekom cijele godine, a najmoćniji turistički aduti Zvonimirova grada upravo su - tvrđava i njezina tisućljetna povijest:


- Utvrđeno je što se nije znalo da postoji jaki sloj iz brončanog doba i to ranog brončanog doba, ističe konzervator Marko Sinobad.


Tragove na brdu Spas, na kojemu se tvrđava izdiže, ostavile su mnoge vojne sile.


- To znači da je ona nastajala kontinuirano od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća , a oblikovanje kakvo danas ima je dobila početkom 18. stoljeća u vrijeme Mletačke republike, dodaje Sinobad.

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U labirint bedema ugradit će se moderan sustav rasvjete - pa će monumentalni fortifikacijski sklop - među najvećima na Starome kontinentu, oduzimati dah i noću.


- Imamo nekih 2 kilometra vanjskih zidova koje treba i vanjske i unutrašnje osvijetliti, kaže gradonačelnik Ćaćić.


Uz bedem podno stijega gradit će se višenamjenska dvorana, a u sjevernome "kaštelu" na mjestu nekadašnje vojarne - Interpretacijski centar.


- Kroz multimediju, likovni postav i jedan zanimljiv način posjetiteljima, a i samim stanovnicima Knina približit će se sama tvrđava, njena bogata i burna povijest, najavljuje voditeljica projektnog tima Zdenka Gugo.

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zdenka Gugo dodaje da je cilj projekta i omogućiti da slabo pokretne osobe i osobe u invalidskim kolicima barem donekle mogu samostalno istraživati tvrđavu.


Prilagođena za osobe s invaliditetom bit će i glavna adrenalinska atrakcija, zipline do podnožja uz obalu Krke.


I Muzej grada Knina, koji upravlja prostorom tvrđave - planira nove projekte:


- Mi imamo arheološki postav, etnografski postav, postav Oluja '95, galeriju kninskog muzeja i crkvicu svete Barbare. Pokušat ćemo napraviti vizualizaciju i ideju osuvremenjivanja arheološkog i etnografskog postava, napominje Ante Šimić, v.d. ravnatelja Muzeja grada Knina.


Drevna utvrda, do pandemije u Knin je privlačila tisuće gostiju.


- Taman kad smo se pripremali prijeći tih magičnih 20 tisuća dogodio se problem s covidom koji nas je vratio nazad praktički na 8 tisuća i 300 prodanih ulaznica, ustvrdio je Šimić.


Taj će se broj, nadaju se u Zvonimirovom gradu - višestruko uvećati kada se najavljeni projekti i ostvarem a prema odredbama Intervencijskoga plana za Knin to je najkasnije do konca 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!