13:36 / 27.07.2021.

Autor: Stana Živkušić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Novi sjaj muzeja u Korčuli

Gradski muzej Korčula

Gradski muzej Korčula

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Otok Korčula nedvojbeno je jedno od najpoželjnijih ljetnih odredišta. Tomu pridonosi i sve bogatija kulturna ponuda. Nakon 3 godine građevinskih radova i uloženih 14 milijuna kuna, svečano je otvoren obnovljeni gradski muzej. 

Jedna je to od 5 ruralno poučnih kulturno-etnografskih atrakcija - u sklopu projekta "Putovima prošlosti", a kad krenete tim putovima, pred vama oživi kulturna povijest Korčule.


Tim je putom pošla i ekipa Vijesti iz kulture:

U impozantnoj palači Gabriellis u samoj jezgri staroga grada smjestio se Gradski muzej Korčula. Još od daleke prapovijesti, pripovijeda jedinstvenu priču.


- Priča je to o iznimnom otoku, o otoku koji je bogat kulturnim, ali isto tako i prirodnim blagom. I to blago traje. Naš najstariji predmet, više njih zapravo, iz prirodoslovne zbirke, 5 predmeta, stari su 65 milijuna godina, ističe Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula.Muzej je otvoren već 1957. godine, a znatno poslije pokrenuti su planovi o njegovoj restauraciji - realizirani nakon gotovo 20 godina.


- To je projekt koji se rastegao kroz mnogo mandata u gradu Korčuli, jedni su ga zamislili, jedni su napravili projekt, jedni su ga izgradili i evo ja imam čast da ga otvorim i to me veseli, kaže Nika Silić Maroević, gradonačelnica Korčule.


Na 5 razina muzeja može se naići na iznimno vrijedne artefakte: fosil nosoroga, replika glasovite lumbarajske psefizme, izvorna kuhinja s ognjištem i brojni drugi izloženi predmeti.


- Najvrjednije je kucalo s konca 17. stoljeća, zatim bečki klavir iz 1819., a imamo jedan prekrasan plašt iz 1615.godine, nabraja Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčula.


Tu ej i vjenčani plašt iz obitelji Hektorović - Arneri, koji je jedno od najstarijih svjetovnih platana na tlu Hrvatske, očuvan, restauriran i izniman. Uz to, prvi je put u gradskom muzeju prikazana matična stijena grada Korčule. 


- Na njoj smo postavili amfore i antička sidra i rimsku keramiku sa rta Vignja, istaknula je Marta Kalebota, kustosica Gradskog muzeja Korčula.


Ovaj muzej kruna je bogate korčulanske kulturno-povijesne ostavštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!