NP Plitvička jezera proslavio 73 godine od proglašenja

11.04.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Naš najstariji nacionalni park - Plitvička jezera - proslavio je 73 godine od proglašenja. Deseci milijuna posjetitelja proteklih desetljeća uživali su u jedinstvenoj prirodi 16 većih jezera i mnoštva slapova koje su stvorile sedrene barijere i uvrstile taj prirodni fenomen pod Uneskovu baštinu. Tim je povodom prošli tjedan bio promotivni - s nižim cijenama ulaza. A skorašnju sezonu u parku čekaju sa 60 posto prošlogodišnjeg bookinga.


Plitvice su otkrivene tek potkraj 18. stoljeća i od tada su doživjele velike promjene. Najveća je ona da su čovjeku dostupne. Sedreni fenomen i bioraznolikost učinili su ih svjetski poznatima.

- Najposebnija je sedra koja tvori jezera i slapove. Imamo i oko 60 vrsta orhideja i sve tri velike zvijeri koje su pokazatelj zdravlja ekosustava u parku, kaže Sanja Žalac, biologinja, JU NP Plitvička jezera.

Dvadeset i dvije vrste šišmiša, 168 vrsta ptica, 450 vrsta leptira, samo su mali dio nevjerojatnih brojeva začuđujućeg bogatstva zaštićenog područja koji je naš najstariji park i prvi pod Unescovom zaštitom.

- Sretan rođendan želimo, mi smo iz Slavonije i jako je lijepo bilo, prvi put sam prelijepo je bilo, kaže Tomislav iz Nove Kapele.

- Rekli su nam da je rođendan parka, iste godine kad sam ja rođen, odlična godina 1949. godina, kaže Glen, New Hampshire, SAD.

Protekli je tjedan bio u znaku obljetnice pa su posjetitelje dočekale niže cijene. Osim domaćih gostiju i školskih ekskurzija, na Plitvicama je sve više Amerikanaca i Engleza.

- Veoma je lijepo ovdje. Tu smo od sedam ujutro. Vrlo zgodno mjesto, kaže James iz Velike Britanije.

Nakon zime u preduskrsno vrijeme Plitvice živnu i spremaju se za početak sezone.

- Mogu reći na nekakvih 60 posto smo naših kapaciteta rezervirani, ali vjerujemo da će i ove godine kao i protekle dvije bukiranje u zadnjem trenu biti nekako aktualno, kaže Tomislav Kovačević, ravnatelj, JU NP Plitvička jezera.

Ako čovječanstvo uspije očuvati prirodu, vjerujemo da će mnogi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!