16:40 / 06.09.2021.

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/D.D.

O sisavcima noći na Međunarodnoj noći šišmiša

O sisavcima noći na Međunarodnoj noći šišmiša

O sisavcima noći na Međunarodnoj noći šišmiša

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U svijetu ima više od 1300 vrsta šišmiša, jedinih letećih sisavaca. Kako bi upozorili na važnost njihova očuvanja, u više od 30 zemalja već se četvrt stoljeća održava Međunarodna noć šišmiša. Evo kako je bilo u Kopačkom ritu! 

Mališani su naučili mnogo toga o čudesnom svijetu šišmiša, zanimljivih životinjica uz koje su vezane i mnoge predrasude. 


- Spavaju naglavačke i oči im nisu puno korisne, priča Petra Bolić.


Sada znaju i da se šišmiši koji ovdje žive hrane isključivo insektima, zašto šišmiši spavaju danju ili pak gdje žive.  


- U Parku prirode Kopački rit do sada ima zabilježeno 19 vrsta šišmiša, što znači u odnosu na Republici Hrvatskoj da polovina šišmiša živi u Kopačkom ritu. U Republici Hrvatskoj postoji, odnosno do sada je zabilježeno, 34 vrste šišmiša, objašnjava Sonja Kučera, JU Park prirode Kopački rit.


Mali sudionici Noći šišmiša dobili su i zanimljive maske. Ali i doznali da ženka šišmiša, kako bi prehranila mlade, tijekom noći pojede i do tri tisuće komaraca. Upoznali su i šišmiša Eha i njegovu prijateljicu Mici.  


- Ja ne znam točno zašto smo mi šišmiši krivi za ovu pandemiju, ali meni je moja prijateljica Mici rekla da je to bio splet okolnosti da se to tako dogodilo, da su ljudi malo već zaboravili prati ruke i da ako su i bili blizu nekog šišmiša, oni su ipak trebali oprati ruke, kaže Karmela Škaro, šišmiš Eho.


Bilo je tu i raznih zabavnih i edukativnih radionica i igara, a neki su se pohvalili i da su vidjeli prave šišmiše.


- Vidjela sam ih, pa nisu mi baš previše ružne životinje, zanimljive su. Ne znam baš previše o njima, ali ne plašim ih se, rekla je Helena Jakobfi


- U Čepinu kod moje bake. Prozor kako je stare one roletne, pa je između bio zida i prozora, priča Mateo Lončarević.


- Vidjela sam šišmiša i ne bojim ih se toliko. Naučila sam da šišmiši izlaze samo noću, kaže Željka Škreb.


Sačuvajmo naš okoliš i naše šišmiše, poručeno je s Noći šišmiša iz Kopačkoga rita!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!