Oaze mira na otoku Rabu

02.09.2021.

15:29

Autor: Tomislav Rataj/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Otok Rab

Otok Rab

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako je vrhunac ljeta i turističke sezone iza nas plaže su još uvijek relativno pune. Ako na godišnjem odmoru tražite prirodne bisere, mjesta bez gužvi, uronjena u kristalno bistro more, Rab je vjerujemo pravi otok za vas.

Pogledajte reportažu s Raba emitiranu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Poznate pješčane plaže otoka Raba


Direktorica ureda TZ-a grada Raba Ivana Matušan podsjetila je na to da je Rab je nadaleko poznat po svojim pješčanim plažama.


- One nisu tako česte na području Kvarnera. Isto tako je poznat po svojoj gradskoj jezgri koja odiše tradicijom, poviješću i kulturom, dodaje Matušan.


Stoga ne čudi da populacija na otoku sa 7000 stanovnika tijekom ljeta postane peterostruko brojnija, a otok Rab u turističkoj sezoni posjeti 300 tisuća turista iz cijeloga svijeta.


Posjetitelji koji nisu ljubitelji gužve i turističke vreve poput one na Rajskoj plaži u San Marinu doći će na svoje na jednoj od brojnih osamljenih lokacija, koje nude prekrasnu prirodu i kristalno bistro more -poput otočića u Supetarskoj dragi:


- Otočići Maman, Sridnjak i Šailovac zapravo su dragulji Supetarske drage. Zaista su mamac za nautičare i sve one koji vole istraživati neka nova područja. Naime, ti su otočići slabo naseljeni. Ima tek par kuća na njima i njihove uvale su prekrasne i osiguravaju svim nautičarima nezaboravno iskustvo iskonske prirode, kaže Ivana Matušan.

Supetarska draga

Supetarska draga

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Kupanje na otocima u Supetarskoj dragi je jako ugodno, plaže su lijepe, pješčane. More je čisto, nema gužve. Ovdje je stvarno lijepo, dojam je gosta Darija Smirnjaka.


Nedaleko od turističkog raja Suhe punte na dijelu Raba okrenutom otvorenom moru nalazi se zelena oaza poluotok Kalifront:


- Kada govorimo o rapskoj prirodi ili još uvijek očuvanoj rapskoj prirodi onda svakako moramo spomenuti poluotok Kalifront i šumu Dundo, jednu od najvećih mediteranskih rezervata šume hrasta crnike. Poluotok Kalifront nudi pregršt prekrasnih malih pitoresknih uvala koje su omiljene kod naših nautičara i kupača, a od nedavno je Kalifront veoma interesantan i za bicikliste, pješke i planinare koji uz pomoć čitave mreže biciklističkih staza mogu otkriti do sada neistražene dijelove našega otoka, napominje Luka Perčinić iz TZ grada Raba.

Šuma Dundo

Šuma Dundo

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dok ćete na biciklu upoznati zelena prostranstva unutrašnjosti Kalifronta, za upoznavanje njegove krune, koju čini mnoštvo većih i manjih uvala, potreban je čamac, što ima raznih prednosti.


- Osnovna prednost je to da nema puno ljudi,. znači da se možeš više opustiti, biti nekako na miru po svojem tempu i po svojem guštu provesti dan. Osim toga i sam dolazak do ovoga mjesta je onako posebna avantura, priča posjetitelj Aleksandar Hatzivelkos.


Upravo ovakve oaze mira, netaknute prirode, posljednjih godina imaju sve više poklonika:


- Sada u zadnje vrijeme što dalje od ljudi, gužve, da bude što više tišine, čisto more... Ovdje je zaista gdje god odemo, na bilo koju plažu, je jako lijepo i čisto i to mi je najvažnije, a na Rabu ima šljunka i pijeska što je nevjerojatno. To je stvarno rijetkost da se može naći i ova prekrasna šljunčana plaža, nema ježeva, a dvije uvale dalje kada smo išli čamcem bilo je prepuno pijeska, dodaje Valerija Hatzivelkos,


Čovjek može na malom prostoru izabrati što hoće, a do predivnih se uvala na otoku uglavnom može stići samo čamcem. Ako nemate svoj, možete ga i unajmiti:


- Najčešće čamce unajmljuju Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi, a nađe se nešto i Hrvata. Najčešće su to obitelji s djecom, koje uzmu čamac na jedan ili više dana kako bi upoznali obližnje uvale do kojih se može doći isključivo čamcem, a malo teže kopnenim putem, objašnjava iznajmljivač čamaca Luka Pražić.

Otok Rab

Otok Rab

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Jedinstvena lokacija za koju ne treba čamac iako do nje nije moguće došetati, malen je otočić Boljkovac u uvali Gonar do kojega se s obližnje obale može i doplivati, No kako bi plaže i nakon turističke sezone ostale čiste treba ih redovito održavati - čistiti dio iznad ali i onaj manje vidljiv ispod površine mora:


- Grad Rab doista ulaže velike napore u čišćenje podmorja tijekom cijele godine, a za neke lokalitete koji su od posebnog značaja za sam grad održavaju se i male ekološke akcije čišćenja podmorja kako bi se izvukao još dodatno sav otpad koji su ostavili bilo građani bilo turisti u samo more. I na taj način ujedno kako bi se smanjio negativan utjecaj samog otpada na morska staništa, upozorava voditeljica projekta Eko patrole Andreja Vedrina.


Bijeg od turističke vreve onima pustolovnog duha nude i plave dubine:


- Na Rabu mogu roniti apsolutno svi od potpunih početnika do profesionalaca s tehničkom opremom. Ima terena, more je toplo i ugodno, vidljivost je u ljeti savršeno bistra, kaže Dorijan Kurelić iz ronilački klub Amfora na Rabu.


No nisu samo lijepa priroda i bistro more dovoljni za uspješnu turističku sezonu:


- Tražimo da ima nekakvu ravnotežu između turističkih sadržaja i prirode, da postoje mjesta gdje se može izaći i popiti kava, piće, prošetati navečer, a s druge strane, da ima i dosta prirodnih sadržaja, gdje čovjek može pronaći mali kutak raja, da tako kažem, gdje neće biti tolika gužva i gdje će biti netaknuta priroda, zaključuje Aleksandar Hatzivelkos.


Otok Rab upravo nudi idealan omjer urbanih turističkih sadržaja i netaknute prirode. Upravo je to razlog da njegove ljepote svake godine želi otkriti sve veći broj posjetitelja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!