Dan Međimurske županije i 350. obljetnica smrti Zrinskog i Frankopana

29.04.2021.

20:09

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Čakovec

Čakovec

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Za Međimurce nema mnogo nepoznatih detalja o Petru Zrinskom. Dan njegove pogibije ujedno je i Dan županije. Na 350. godišnjicu organiziran je bogat program.

Čakovec će uvijek nositi epitet "grada Zrinskih". I to dovoljno govori o tome koliko se identitet Međimurja razvio na nasljeđu obitelji Zrinski koja je više od 100 godina živjela  među zidinama u samom centru Čakovca. A jedan od slavnih članova obitelji svakako je Petar Zrinski koji se sa šurjakom Franom Krstom Frankopanom borio protiv bečkog apsolutizma. Zbog toga su i pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

Datum je to na koji Međimurska županija obilježava svoj dan. U atriju starog grada bit će održan koncert varaždinskog komornog orkestra i Marije Vidović.

Ipak ono po čemu će ova 350. obljetnica ostati zapamćena je završtak obnove fortifikacije starog grada Zrinskih. Najveće je to ulaganje u kulturnu baštinu u Međimurju ikad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!