Seljačka buna obilježena, bez publike

08.02.2021.

07:24

Autor: Dnevnik

Uprizorenje Seljačke bune

Uprizorenje Seljačke bune

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Jedna od, inače, najposjećenijih manifestacija u Hrvatskoj - Seljačka buna - i ove se godine održala u Donjoj Stubici. No, bez publike i s ograničenim brojem sudionika, uz poštovanje epidemioloških mjera i prijenos na internetu. Seljačku bunu iz 1573. godine obilježili su prikazom napada na grad Franje Tahija. 

U Donjoj Stubici i ove je godine obilježena Seljačka buna. 


- Danas smo pokušali pokazati sam početak Seljačke bune, kada su kmetovi imali više uspjeha i kad su, povijesno točno, nekoliko dvoraca spalili, rekao je Zdravko Grabušić koji je glumi Franju Tahija. 


Bitku su pratile novinarske ekipe i pokoji ljubitelj prirode u perivoju dvorca Stubički Golubovec. 


- Žao nam je što je ove godine bez publike, prošle godine je ovdje bilo 20.000 posjetitelja, rekla je Kornelija Vnučec, direktorica TZ-a područja Gornja Stubica i Donja Stubica. 


- U odnosu na ukupno 5.000 stanovnika, to je dakle najvažniji događaj za stubički kraj, rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. 


Ove godine su sve prenosili na internetu. Tehnologija je tako poslužila za kratak povratak u prošlost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!