Obitelj Lisjak od borovnica radi zanimljive proizvode, a među njima i gin

30.07.2023.

14:01

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Plodovi zemlje/HRT/A.S.

Iako su, zbog kišnog proljeća, strahovali da će sezona podbaciti, uzgajivači američkih borovnica mogu biti zadovoljni. Plodova ima i dobre su kvalitete. Budući da je riječ o jednom od isplativijih hortikulturnih nasada, sve više obitelji i na sjeveru zemlje okreće se njihovu uzgoju. U tijeku su berbe, a ekipa HTV-a je bila na imanju mlade obitelji iz Šenkovca.

Cijela priča počela je kao što počinju mnoge slučajno. Mjerica borovnica iz trgovine potpuno je preokrenula život mlade obitelji Lisjak iz međimurskog Šenkovca. Nakon što je prvi put probao ukusne bobice, Leo je, uz punu potporu supruge Jasminke, na zemlji koja je trebala poslužiti za gradnju kuće, odlučio posaditi prve borovnice. Bilo je to 2011. Sami su vlastitim sredstvima podignuli nasad s tisuću grmova.

- Mi se bavimo ekološkom proizvodnjom i ta proizvodnja je stvarno zahtjevna naspram konvencionalne proizvodnje. Ekološka proizvodnja zahtijeva puno više truda. Edukacije o ekološkim sredstvima koja se mogu koristiti, od vođenja papirologije znači do certificiranja sve ostalo do samog rada u voćnjaku koji je puno zahtjevniji nego konvencionalna proizvodnja, rekao je Leo Lisjak. 

Napustili poslove i posvetili se OPG-u

Iako zahtjevan, posao ih je tjerao dalje. Nasad su proširili pa danas na malo više od jednog hektara imaju 3 i pol tisuće grmova borovnica. Zbog toga su i Leo i Jasminka napustili prijašnje poslove i potpuno se posvetili svojem OPG-u na kojem posla ima cijele godine.

- Ima puno plijevljenja, vozimo sječku svake godine baš puno sječke jer treba kiseljenje. Sama berba je dosta posla, rezidba, i kroz godinu, onda branje sezona koja traje oko 2 mjeseca i onda prerada borovnica, objasnila je Jasminka Lisjak.

- Što se tiče sredstava za zaštitu ne koristimo u principu ništa, što je dobro. Znači biljke su se već ove sve godine dobro prilagodile na to i izborile su se same, što je ustvari i cilj za napraviti, da se biljke izbore same i da ne štetimo prirodi. Što se tiče vremena i vremenskih prilika, sami smo svjesni da to se mijenja iz godine u godinu i to znatno nam otežava posao u borovnicama, ali pokušavamo isto se prilagoditi tome, sve više koristimo i biodinamička sredstva, biodinamičke preparate, što je ja mislim budućnost poljoprivrede, istaknuo je Leo Lisjak.

Neprestano učenje

Sve što znaju o uzgoju borovnica naučili su sami. Educirali su se, mnogo proučavali, čitali, obilazili sajmove. No kažu, i dalje neprestano uče. Da ponovno pokreću posao, poučeni iskustvom, neke bi stvari promijenili.

- Kad smo mi počeli to je bilo ono "borovnice su otporne", ali ispostavilo se da su otporne tamo u Kanadi otkud one dolaze, a kod nas više ne tako, Kako se mijenja vrijeme i sve tako su ustvari počele se i bolesti širiti i uvoz samih biljaka, tako da nije već kako je nekad bilo, kazala je Jasminka Lisjak.

Bilo je, kažu, i dana kad su požalili svoju odluku i željeli odustati.

- Nekad ono kad je neka loša sezona onda nam dođe, da. Jako smo tužni kad nam voluharice pojedu biljke koje ono mučiš se oko njih i onda ti voluharica pojede. Ili dođe bolest za koju mi nemamo lijeka pošto je ekološka proizvodnja moramo izvaditi baciti biljku, zapaliti ju da se ne širi, onda je ono malo. Ali sve se to nekako poravna, objasnila je Jasminka.

Strahovali da će kiša učiniti štetu

Sezona nije izgledala obećavajuće. Strahovali su da će je uništiti česte kiše u proljeće. No nasad se sav plavi od zrelih i zdravih plodova.

- Zasad je dobra, nadam se da će do kraja tako ostati. Malo možda neke mušice potkraj znaju zezati, ali zasad je dobra. Pošto je bilo toliko vlage malo je nešto počelo na početku gnojidba i to, ali sad je stabilno, istaknula je Jasminka.

Nadaju se ubrati 5 tona

Sezona traje do kraja srpnja. Očekuju da će ubrati do 5 tona borovnica. I taj se posao obavlja ručno.

- Već ruke same idu. Prvu godinu je malo bilo teško niti smo ne znali kako se to bere, prvi put vidjela uopće kako to raste. A sad prsti idu, naberemo puno, kazala je Ljiljana Rudnički.

U poslu pomaže i Frida. Prve školske praznike najradije provodi u nasadu gdje od malih nogu upija sve o borovnicama.

- Zdrave su jer imaju jako puno vitamina i jako su fine. Meni je baš super ovdje u voćnjaku i volim biti unutra. Ja pakiram kutije, lijepim naljepnice na kutije, rekla je Frida.

Gin od borovnice

Lisjaki borovnice prodaju na kućnom pragu, a osobno ih voze i dostavljaju u Zagreb i Istru. Dobro paze da se iskoristi svaka bobica jer itekako znaju koliko je truda u njih uloženo.

- Prva klasa ode sva svježa, a drugu klasu prerađujemo znači ne bacimo ni bobicu, osim što se ubere baš zelena. Prerađujemo u ekološke pekmeze, sa šećerom, bez šećera, preljeve za sladolede, imamo gin od borovnica, liker od borovnica koji je izvrstan, rekla je Jasminka.

Pogon za preradu opremili su uz pomoć europskog novca, a odluče li dodatno proširiti nasad, javit će se za nove poticaje. Jer volje i prostora imaju i stalno im se otvaraju nove ideje kako dalje razvijati posao.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!