Obitelj Miskrić radi svoj domaći kruh od vlastitog brašna

19.02.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Rade domaći kruh

Rade domaći kruh

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene hrane odletjele su u nebo pa proizvodi s vlastitoga domaćinstva zlata vrijede. U obitelji Miskrić u Čajkovcima pokraj Vrpolja kruh ne kupuju već godinama. Peku ga od vlastitog brašna, a domaća im je hrana glavni dio svakog objeda. 


Kad Snježana krene u akciju, kuhinja zamiriše na tradicionalne kolače i pogačice. Od brašna s obiteljskog OPG -a već šest godina peče i domaći kruh. 

- I meni je puno jeftinije i što je najbitnije, nema bacanja. Zato što si jednostavno ispečem koliko treba. Pečem skoro svaki dan. Volim jednostavno da imam svježi kruh, rekla je Snježana Miskrić.

Najčešće ga radi s divljim kvascem. Tu fermentiranu mješavinu brašna i vode, naravno, sama priprema. Kruh je tako, kaže, zdraviji i slasniji.

- I bolji je za probavu. Jednostavno ukusan je, ljepši je. Kad se peče cijela kuća miriši, fantastičan je, dodala je. 

Zadovoljni su i ukućani. 

- Jako mi se sviđa ukusno je i pogotovo zato što je domaće, kazao je Luka Miskrić. 

Kao i sve delicije na bogatom stolu. Ulaže se u pomladak koji u životu na selu vidi budućnost. Ne bi ga mijenjali. 

- Mislim da nije jednako dobro kao ovdje. Što je ovdje najbolje osim hrane, sve i život na selu je meni puno bolji nego u gradu ili negdje izvan Slavonije, izjavila je Ana Miskrić. 

- Meni su tata i stric osigurali posao. Sviđa mi se to, prihvaćam i želim se time baviti, kazao je Josip Miskrić.

- Ja se nadam da će oni to sa svojim znanjem iskoristiti. Jer misle se dalje školovati pa da će ostati u Slavoniji. S ponosom mogu reći: Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje, zaključila je Snježana.

Vlastitim proizvodima pokušati prkositi skupoći i inflaciji. Možda je kriza, nova prilika za Slavoniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!