20:58 / 17.08.2021.

Autor: Morana Baričević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Obitelj Piringer iz Njemačke već 50 godina vjerna Jadranu

Obitelj Piringer iz Njemačke

Obitelj Piringer iz Njemačke

Foto: Dnevnik / HRT

Stalni gosti najbolja su reklama našem turizmu. Njemački bračni par Piringer već 50 godina ljetuje u Slađenovićima, maloj uvali u Dubrovačkom primorju. To im je raj na zemlji i drugi dom. Posljednjih godina dočekuje ih već druga generacija domaćina iznajmljivača za koje kažu da im nisu samo prijatelji, nego obitelj. 

Horst se još živo sjeća tog prvog ljeta u Slađenovićima 1970. godine. Svjetsko nogometno prvenstvo u Meksiku. Televizor je bio, ali bez antene, pa je uzeo žičanu vješalicu za odjeću.

- Napravio sam krug, dva pola, uključio u televizor i dobili smo i sliku i zvuk, rekao je Horst Piringer.

Otada do danas mnogo se toga promijenilo, pa tako i dubrovački turizam.

- Drukčije je. Prije smo znali biti gotovo sami u Gradu, uvijek bismo našli mjesto za parkiranje. Nije baš lako, rekla je Susanne Piringer.

U pola stoljeća, koliko dolaze ovamo, domaćini su im postali poput obitelji. Obližnja kapelica svetog Ivana Krstitelja posebno im je važna.

- Ona je napravljena od 1552. do 1594. Pomorac Giovanni Petričević imao je brodolom u Mljetskom kanalu i spasio se ovdje na ovom mjestu, istaknuo je Zoran Milić, domaćin.

Tijekom devedesetih, od rata i stonskog potresa, teško je oštećena.

- Pokrenuo sam akciju u Marburgu velikim koncertom u jednom starom dvorcu i prikupljao novac. Godinu dana poslije došao sam i vidio da je fantastično. Volim tu malu crkvicu, rekao je Horst Piringer.

Posebnu vezu s ovom uvalom, ali i sad već drugom generacijom svojih domaćina, prenijeli su na djecu i unučad.

- Svaki se put osjećam kao da dolazim u svoj dom jer ovu obitelj poznajem cijeli život, rekla je kći Patricia Hoffmann.

Prošle, pandemijske godine, nisu mogli doći.

- Nikad se ne zna kad će zatvoriti granice ili kad će nas delta-soj preplaviti. Zato smo sada ovdje. I sretni smo zbog toga, rekla je Susanne.

A sretni su i turistički djelatnici.

- Naši najbolji ambasadori turizma su naši stari gosti, rekao je Slaven Zvono, direktor TZ-a općine Dubrovačko primorje.

Iako, nakon 50 godina, za Piringere se teško može reći da su gosti. Ovdje im je drugi dom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!