Obnavlja se jedan od najvrednijih kasnobaroknih dvoraca u Hrvatskoj

07.03.2023.

Zadnja izmjena 17:19

Autor: Ružica Divac Borovečki/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Obnavlja se jedan od najvrednijih kasnobaroknih dvoraca u Hrvatskoj

Obnavlja se jedan od najvrednijih kasnobaroknih dvoraca u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Stubički Golubovec u Donjoj Stubici jedan je od najvrednijih kasnobaroknih dvoraca u Hrvatskoj i zaštićeno je kulturno dobro. Iako je i ranije vapio za obnovom, u zagrebačkom potresu je toliko stradao da se više nije mogla odgađati. Radovi su u punom jeku, a iz europskog Fonda solidarnosti stiglo je više od 2 milijuna eura.

Sagradila ga je prije više od dva stoljeća grofica Drašković, kasnije je bio u vlasništvu biskupa Maksimilijana Vrhovca, za vrijeme baruna Raucha ovdje se školovala i Marija Jurić Zagorka. U 20. stoljeću dvorac je bio skladište državnog arhiva i depo knjiga na kajkavskom. Danas je, nažalost, samo kulisa za turističke manifestacije. Ne zadugo, jer za ovaj dvorac postoje veliki planovi.

- A to je otvaranje znanstveno-edukacijskog centra u Donjoj Stubici, rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

- U obnovljenoj kulturnoj baštini ćemo pokazati sve što su hrvatski znanstvenici uspjeli postići kroz povijest. Tako ćemo u dvorcu pokazati i sobu glazbenih valova, igrati se kroz kriptografiju, učit ćemo o padobranu, i svim ostalim dostignućima, objašnjava Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije.

A do uređenja dvorca i njegovog pretvaranja u znanstveni centar - građevinski radovi. Potres ga je, naime, dodatno oštetio, a prošlog ljeta urušio se i zid na pročelju.

- U tijeku radova, prije svega na izvedbi na jednom dijelu temelja, a vjerojatno vezano za spoznaju o vodotoku koji ide ispod dvorca, došlo je do urušavanja jednog dijela glavnom pročelja, kaže Igor Cindrić, Konzervatorski odjel u Krapini.

Potpisan je ugovor za nastavak konstrukcijske obnove, ali i za uređenje privremenog depoa kulturne zbirke nekoć smještene u dvorcu.

- Feller se također financira iz Fonda solidarnosti, uređen je tavan kao privremeni depo, a dodatkom ugovora će se urediti i prvi kat zgrade, najavio je Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice.

Niz loše sreće za dvorac Golubovec, nadamo se, ovdje prestaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!