U Bjelovaru u tijeku najveći infrastrukturni zahvat

31.07.2021.

07:00

Autor: Marijana Kranjec, Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Obnavljanje bjelovarskih podzemnih instalacija

Obnavljanje bjelovarskih podzemnih instalacija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nedavno (ili upravo) asfaltirana Ulica kneza Višeslava prva je dovršena u projektu aglomeracije. Izgrađene su sve podzemne instalacije, pa neće kao do sada biti prekapanja tek dovršenog asfalta.

- Radimo česte koordinacije sa svim izvođačima od vodovodnih usluga, HEP-a, gradske plinare, T-Com-a, da oni polože sve svoje instalacije i tek tada se ulica asfaltira i onda nema trganja te ulice barem sljedećih 5-10 godina, rekao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.


To će možda oduljiti radove, dodaje, ali će sav posao biti obavljen odjednom, pa građane moli za strpljenje. Tim više jer su napokon na red došla i prigradska naselja. 


- Riješili smo glavninu ovih rubnih dijelova grada, ovdje podsustav istok u naravi Novoseljani, Ždralovi s gotovo 9 km položenih cjevovoda je u završnoj fazi, kaže Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga d.o.o. Bjelovar.


No, u središtu grada velik posao tek slijedi. Zamjena pedesetak godina stare plinske mreže već traje - ove godine na ukupno pet kilometara.


- Ostalo je nekih 17 kilometara sveukupno za rekonstruirati i nakon toga će grad Bjelovar zaista moći reći da ima obnovljenu mrežu i da može biti siguran, izjavio je Srećko Ezgeta, direktor Gradske plinare Bjelovar.


Ipak, najteže će biti na gradskome korzu gdje, kažu mjerodavni, problem nije samo promet nego i poslovanje koronakrizom teško pogođenih ugostitelja.


- Naravno da im nećemo usred sezone prokopati korzo jer je i pandemija utjecala na smanjenje njihovih prihoda i naravno da ćemo se prilagoditi njihovim potrebama kada njihove terase ne budu postavljene na korzu da tada radovi započnu, kaže Brajdić.


Izgradit će se gotovo 16 kilometara novih i rekonstruirati oko 6 kilometara postojećih kanalizacijskih vodova, a u središtu grada obnoviti još 6 kilometara vodovoda.


Cijeli posao trebao bi biti dovršen za dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!