Počela obnova dvorca Opeka

07:00 / 23.09.2021.

Autor: V.K./Paula Poljak-Mirandini/Regionalni dnrvnik/IMS/HRT

Obnova dvorca Opeka

Obnova dvorca Opeka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uronjen u zelenilo arboretuma - odredište je romantičnih duša, ljubitelja prirode. Dvorac Opeka desetljećima predstavlja opasnost pa je ulazak u njegov prostor bio zabranjen. A njegova povijest počinje u 17. stoljeću kada je bio u vlasništvu obitelj Keglević, zatim Drašković, pa ženidbom prelazi u ruke Bombellesa.

- Dvorac je prvotno bio građen kao barokni dvorac, imao je U oblik, a kasnije je od 1850. do 1910. kada je bio u vlasništvu obitelji Bombelles, pregrađen i uređuje se u stilu historicizma i dobiva zapravo oblik kakav je dočekao i drugu polovicu 20. stoljeća, govori Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela Varaždin, Ministarstva kulture RH.

Arboretum koji ga okružuje u 19. je stoljeću počeo uređivati grof Marko Bombelles, donoseći sa svojih putovanja egzotično bilje. Održavanje vrijedne flore, bilo je razlogom otvaranja tamošnje vrtlarske i poljoprivredne škole prije više od šest desetljeća. Izgradnjom Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi škola će mu podariti novi sjaj. 

- 2018. Varaždinska županija je dobila dva centra kompetentnosti. Vidjeli smo da poljoprivreda i medicina mogu dati najveću dodanu vrijednost i tu smo maksimalizirali naš učinak, istaknuo je Miroslav Huđek, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Za projekt županije i škole, iz EU fondova je dobiveno bespovratnih 80 milijuna kuna te su započeli pripremni radovi. Uklonjeno je raslinje pa omogućen pristup dvorcu kako bi stručnjaci mogli detaljnije istražiti stanje i krenuti s rekonstrukcijom. Za 18 mjeseci u Centar već stižu učenici. 

- Smještajni kapaciteti su od otprilike 50-tak kreveta koji bi bili u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Tu će biti obilje različitih laboratorija, vrhunskih tehnologija koje imaju za cilj top znanje iz tog područja, govori Rajka Tršinski, ravnateljica Srednje škole "Arboretum Opeka" Marčan.

Od genetske baze sjemenja, laboratorija za analizu tla, vina, meda, centra za floristiku, praktikuma - bajkoviti će prostor Regionalnog centra za kompetencije u poljoprivredi po uređenju privući mlade, stručnjake te željne cjeloživotnog usavršavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!