Obnovljenim PIK-ovim stanom šire se omiljeni mirisi
21.12.2021.
07:00
Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Zrinka Perić
PODIJELI
Starinska kuća - obnovljen nekadašnji PIK-ov stan kod Vinkovaca
Foto: Dnevnik/HTV / HRT
Imućniji su Vinkovčani u 19. stoljeću ljeta provodili u blizini Sopota i Lapovačke šume, na tzv. PIK-ovom stanu, koji je obnovu čekao godinama. Potpuno je obnovljen uz pomoć europskog novca, a trebao bi postati centar u kojem će se educirati budući chefovi slavonske kuhinje.
Kuhinjom se širi para a u dubokim tavama cvrči mast. Šire se mirisi svima omiljenog slavonskog zimskog para.
Vinkovački učenici prvi put kuhaju u restoranskoj kuhinji.
- Pečemo domaće kobasice, kiseli kupus na masti, onako pirjamo ga, pokazuje Ana Vrbovski, učenica iz Vinkovaca.
Uz štednjake na Šokačkom stanu za buduće kuhare uvijek će biti slobodnog mjesta.
- Da imaju priliku negdje raditi svoje radionice i doći u fazu da budu pripremljeni za tržište, ističe vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
U obnovljenom gastro-centru stolovi su postavljeni i čekaju prve goste.
- Htjeli smo da taj stari slavonski štih ostane ovog prostora da prikažemo na možda malo moderniji način i pokušali smo stare vizure ovog objekta zadržati, rekla je Marina Hodak Domačinović, iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca.
Vinkovački učenici u kuhinji PIK-ova stana , Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Cvrči meso u tavama starog odmarališta, Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Starinska kuća, obnovljen tzv. PIK-ov stan, Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Užitak u pogledu, mirisu i svakom zalogaju - starinska kuća, Foto: Dnevnik/HTV/HRT
U PIK-ovu stanu u 19. stoljeću Vinkovčani su provodili ljeta. Mirka Puljka vežu lijepe uspomene.
- Veselice su se tu održavale, mnogi itekako važni dogovori oko poljoprivrede ovog kraja, prisjeća se umirovljeni djelatnik PIK- a Vinkovci Mirko Puljko.
U ratu je PIK-ov stan oštećen, a obnovljen je europskim novcem i trebao bi postati turistički hit.
- Ovdje je mir tišina blizina slavonske šume blizina Bosuta, a u budućnosti u planu je uređenje spavaonica, ističe direktorica TZ Grada Vinkovaca Marina Matković.
Turiste će buditi cvrkut ptica i mirisi iz slavonske kuhinje.
Filip je u sezoni na moru kuhao brodet, ali pikantni čobanac u rodnoj Slavoniji priprema s više strasti.
- Vraćamo se na našu tradiciju, naše tradicionalne proizvode što su naši stari prije čuvali u masti. Ostajemo tu, borimo se do kraja do zadnje kobasice i kulena, poručuje Filip Zovkić, kuhar iz Županje.
Užitak u mirisu, pogledu i u svakom zalogaju. Ovakva gastro-ponuda bit će odličan mamac za turiste.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.