Obnovljenim PIK-ovim stanom šire se omiljeni mirisi

21.12.2021.

07:00

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Zrinka Perić

Starinska kuća - obnovljen nekadašnji PIK-ov stan kod Vinkovaca

Starinska kuća - obnovljen nekadašnji PIK-ov stan kod Vinkovaca

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Imućniji su Vinkovčani u 19. stoljeću ljeta provodili u blizini Sopota i Lapovačke šume, na tzv. PIK-ovom stanu, koji je obnovu čekao godinama. Potpuno je obnovljen uz pomoć europskog novca, a trebao bi postati centar u kojem će se educirati budući chefovi slavonske kuhinje.

Kuhinjom se širi para a u dubokim tavama cvrči mast. Šire se mirisi svima omiljenog slavonskog zimskog para.

Vinkovački učenici prvi put kuhaju u restoranskoj kuhinji.


- Pečemo domaće kobasice, kiseli kupus na masti, onako pirjamo ga, pokazuje Ana Vrbovski, učenica iz Vinkovaca.


Uz štednjake na Šokačkom stanu za buduće kuhare uvijek će biti slobodnog mjesta. 


- Da imaju priliku negdje raditi svoje radionice i doći u fazu da budu pripremljeni za tržište, ističe vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.


U obnovljenom gastro-centru stolovi su postavljeni i čekaju prve goste.


- Htjeli smo da taj stari slavonski štih ostane ovog prostora da prikažemo na možda malo moderniji način i pokušali smo stare vizure ovog objekta zadržati, rekla je Marina Hodak Domačinović, iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca.


U PIK-ovu stanu u 19. stoljeću Vinkovčani su provodili ljeta. Mirka Puljka vežu lijepe uspomene.


- Veselice su se tu održavale, mnogi itekako važni dogovori oko poljoprivrede ovog kraja, prisjeća se umirovljeni djelatnik PIK- a Vinkovci Mirko Puljko.


U ratu je PIK-ov stan oštećen, a obnovljen je europskim novcem i trebao bi postati turistički hit.


- Ovdje je mir tišina blizina slavonske šume blizina Bosuta, a u budućnosti u planu je uređenje spavaonica, ističe direktorica TZ Grada Vinkovaca Marina Matković.


Turiste će buditi cvrkut ptica i mirisi iz slavonske kuhinje. 


Filip je u sezoni na moru kuhao brodet, ali pikantni čobanac u rodnoj Slavoniji priprema s više strasti.


- Vraćamo se na našu tradiciju, naše tradicionalne proizvode što su naši stari prije čuvali u masti. Ostajemo tu, borimo se do kraja do zadnje kobasice i kulena, poručuje Filip Zovkić, kuhar iz Županje.


Užitak u mirisu, pogledu i u svakom zalogaju. Ovakva gastro-ponuda bit će odličan mamac za turiste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!