Medulin predstavlja tradiciju i lokalne običaje

01.04.2022.

07:00

Autor: Dorina Tikvicki/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Monografija

Monografija

Foto: HTV / HRT

Općina Medulin svoju će turističku prepoznatljivost graditi na ribarskoj tradiciji. Do špice turističke sezone uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, koje projekt financira s oko 700 tisuća kuna, nastat će zanimljiva izložba na otvorenom, ali i brojni drugi sadržaji.

Ribarstvo je duboko utkano u povijest sadašnje općine Medulin, a projektom Medulin riviera fisherman tales predstavit će se lokalnom stanovništvu, posjetiteljima i turistima. Monografijom koja će nastati nakon istraživanja i prikupljanja povijesne građe, zaboravu će se otrgnuti tradicija i običaji prethodnih naraštaja.

Posebno mjesto u tom projektu pripada Banjolama, gdje je svojedobno bila tvornica za preradu plave ribe u kojoj su radile mještanke.

Snima se i film koji će pratiti gradnju bateline, tradicijskog ribarskog plovila, koje upravo nastaje pod krovom brodograditeljskog obrta Portić u Banjolama.

Kad replika bude dovršena postat će dio promotivnih aktivnosti medulinske Turističke zajednice. A uz očuvanje ribarske baštine ovoga prostora, projektom se i lokalno stanovništvo i turiste želi potaknuti na veću potrošnju ribe i plodova mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!