07:52 / 27.02.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Od plesa na ribičkom flaksu do petrinjskih krovova

Nikolina se bavi plesom na ribičkom flaksu

Nikolina se bavi plesom na ribičkom flaksu

Foto: Kod nas doma / HRT

Mnogi od nas vjerojatno su čuli za ples na svili, no Nikolina Komljenović odlučila je pomaknuti granice ove zračne akrobacije i zamijeniti svilu - ribičkim flaksom. Inače plesačica na svili, koja ovu zračnu akrobaciju podučava u klubu "s.VILA", prva je osoba koja za ples koristi flaks kao rekvizit. Ideja joj je sinula dok je kao plesačica suvremenog plesa radila predstavu i tražila novi medij izražavanja.

Kao i svaki drugi, i ples na flaksu sa sobom nosi vješto kretanje i ljepotu pokreta, ali ima i svoju cijenu.

- Dlanovi poprilično bole, s vremenom otvrdnu i onda je lakše raditi. Na početku je bilo dosta modrica, dok nisam naučila prebacivati težinu, priča Nikolina o ovoj inovativnoj inačici plesa na svili, i dodaje da joj se stalno javljaju nove ideje kako koristiti flaks u plesu.

Svoju vještinu iskoristila je kako bi pomogla potrebitima nakon zagrebačkog potresa - priključila se grupi entuzijasta koji su sanirali oštećene krovove. Iako su u grupi uglavnom alpinisti i speleolozi, Nikolina im se javila s velikom željom da sudjeluje.

- Napisala sam da nisam alpinist, ali da imam opremu i znam ju koristiti – akrobat sam u zraku i radim vertikalni ples, kroz smijeh objašnjava.

Kaže kako su se uglavnom susretali s ljudima koji su u strahu od potresa i korone.

- Ta energija koju su oni imali kad bi mi dolazili bila je stvarno potresna, priča Nikolina i dodaje kako su šalom i smijehom pokušavali utješiti sebe i druge.

- Ljudi su bili zahvalni, pitali bi nas i hoćemo li nešto pojesti ili popiti, bilo je i nuđenja rakije u 9 ujutro, smije se Nikolina.

- Kad smo ju pustili na dimnjak jedva je dočekala, priča Ivan Filipović, jedan od članova ekipe.

- Luda je koliko i teška, a poslije smo skužili da uopće nije penjač nego plesač, što je bilo veselo, dodaje u šali.

Nikolina nastavlja s umjetničkim radom i širenjem pozitivne energije, a iako za sebe kaže kako nije baš hrabra osoba, definitivno se za nju može reći kako je oličenje hrabrosti i velika motivacija drugima.

Pogledajte video:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!