Helena je prošla težak put: Ostala je bez obje dojke, ali danas je živa i zdrava

07.10.2021.

06:56

Autor: Ivana Nežić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Helena Bulić

Helena Bulić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od raka dojke u Hrvatskoj oboli svaka 10. žena, no u 98 posto slučajeva izlječenje je moguće ako se otkrije na vrijeme. Upravo je zato važna prevencija. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, koji se u Hrvatskoj obilježava 7. listopada, donosimo vam priče dviju hrabrih žena iz Istre.

Helena Bulić ima 39 godina, a iza sebe težak put. Rutinski pregled dojke probudio je sumnju kod liječnice, koja joj je predložila hitnu operaciju. Što je ona i poslušala.

Slijedile su kemoterapije, odstranjivanje obiju dojki, ali danas je, kaže, živa i zdrava jer jedino pregledi spašavaju život. A onda i pozitivan stav.

Potpora obitelji bila je ključna, kao i za Radojku. Njezina priča počinje prije 12 godina.

- Sve sam završila, odradila, dobro se osjećam i zahvalna sam što sam imala mogućnost kroz podršku Gee ostvariti si jedan stabilan put, kaže Radojka Vidulin.

Iako je Istra pri samom vrhu odaziva na mamografiju, uz Primorsko-goransku županiju nosi crni primat.

Veliku važnost ima i podrška koju pružaju u klubu Gea. Radionice i savjeti ostalih žena koje su prošle kroz isto, samo su dio priče.

- Imamo savjetovanje onkologa koje je otvoreno za sve članove udruge, tu je i psihoterapeutsko savjetovalište, na raspolaganju je i farmaceut, kaže Nataša Vitasović, predsjednica pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea.

U Istri prosječno, u jednoj godini, oboli 130 žena, njih 50 izgubi bitku. Zato je, u mjesecu ružičaste vrpce, baš sad - vrijeme za pregled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!