Od zapuštene zemlje do mirisnog carstva lavande

07.07.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Aromatična biljka

Aromatična biljka

Foto: Dnevnik / HRT

Obitelj Pekica iz Svetvinčenta u Istri posao je pokrenula prije 15 godina. Počeli su sa samo dvije sadnice, a danas pod tom aromatičnom biljkom imaju četiri hektara. Prvi snopići upravo se ubiru, a njihova polja često služe i kao kulisa za fotografiranje. 

Od zapuštene zemlje do mirisnog carstva lavande. Nije Provansa, nego su polja obitelji Pekica. No, na kvaliteti lavande pozavidjeli bi im i najbolji francuski uzgajivači.

- Ove godine je posebna boja kao da je očaravajuća i prekrasna je. Sad da li je to sunce pogodovalo tim bojama, ne znamo, rekla je Aleksandra Pekica, uzgajivačica lavande.

Pogodovalo je berbi, pa se prvi snopići žanju desetak dana ranije nego inače. 36 tisuća sadnica ubrat će se ručno. Kukci su dobar znak.

- Pčele trebaju odraditi svoje. Kada padnu ti cvjetići, onda je spremna za branje, rekao je Emil Pekica, vlasnik OPG-a.

Veći će se dio cvijeta preraditi u ulje. Litra postiže cijenu od 500 do 700 kuna. Zvuči mnogo, ali ne i kada se zna da je za litru eteričnog ulja potrebno sto kila krhkog lavandina cvijeta.

- Jedna litra ulja već 10 godina nije promijenila cijenu. Nama kao proizvođačima lavande to puno znači jer vidjeli smo kroz zadnjih par godina da cijena ulja smilja je pala, rekao je Mihael Pekica, uzgajivač lavande.

Potražnja za uljem raste, baš kao i broj onih koji posjećuju njihova polja. Obitelj je došla iz Rijeke kako bi ovjekovječila kćerin 4. rođendan.

- Prvi put kad smo došli, oduševilo nas je i to nam je postala neka tradicija, rekla je Martina Tomljanović Molnar, posjetiteljica iz Rijeke.

A tradicija je ovdje samo jedan dio priče kada je riječ o uporabi lavande. Ona odavno nije samo za u ormar. Ona je začin mnogim delicijama, od raznih peciva i tjestenina do sladoleda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!