13:17 / 10.07.2021.

Autor: Sara Badžek/V.M./Vijesti iz kulture/Hina/HRT

Od zmajeva i vještica do baštine - u novom muzeju Međimurja

Riznica Međimurja

Riznica Međimurja

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon četiri godine obnove fortifikacije i opremanja muzejskog postava - u Starom gradu Zrinskih u petak, 9.srpnja, otvoren je Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja. Riječ je o jedinstvenom muzeju koji na dva kata multimedijskim i interaktivnim sadržajima predstavlja bogatu povijest te županije.

Recept je dobar: malo legendi poput one o zmaju Pozoju i vješticama, i mnogo bogate međimurske povijesti. 


Novim je muzejom prošetala ekipa Vijesti iz kulture:


- Na prvom katu izložili smo nematerijalnu baštinu - sve od zlatarstva, čipkarstva i popevki do mitova i legendi, kaže Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja.


Sve to začinjeno tehnologijama budućnosti te povijesnim prikazima s glumcima. 


- U ćelijama su bili zatvorenici - od Zrinskih do političkih, tako da smo iskoristili ambijent, stavili hiperrealističke lutke - agu, vješticu, neposlušnog kmeta obitelji Zrinski. Sve je potkrijepljeno stvarnim činjenicama, dodaje ravnateljica Hrustek Sobočan.

Riznica Međimurja

Riznica Međimurja

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Burna povijest, graditeljska i kulturna ostavština obitelji Zrinski - sve to nalazi se u novom muzeju nematerijalne baštine. 


- Ako se stihijski ne odnosimo prema sadašnjosti, ne smijemo ni prema prošlosti,a kako se trebamo odnositi, na dobar način otkriva ovaj muzej, poručio je Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika RH za kulturu.


Četiri godine trajala je obnova fortifikacije Staroga grada, vrijedna više od 40 milijuna kuna.


Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine "Riznica Međimurja", koji je dio Muzeja Međimurja Čakovec, trajali su od 2018. godine.


Projekt je sa 85 posto sufinanciran sredstvima iz Operativnog programa EU-a Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. Preostalih 15 posto investicija je Međimurske županije. Muzej na oko 2700 četvornih metara nudi pogled u baštinu i povijest Međimurske županije, mitove i legende, priču o Zrinskima...

- Ovo je međimurska ideja, međimurska pamet i sposobnost privlačenja europskih sredstava, međimurski i europski novac, međimurski ponos u očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je međimurska kultura, naše vrijednosti koje su utemeljene u našem identitetu, rekao je župan Matija Posavec.


Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan dodala je da otvaranjem novog muzeja žele uz hrvatske privući i turiste iz susjednih zemalja. 


- Imamo nove muzeje, organizirane izlete i mislim da za posjetitelja imamo programa za cijeli vikend u Međimurju, rekla je.

Riznica Međimurja

Riznica Međimurja

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!