Održan 24. Noćnjak

09.05.2022.

17:45

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Noćnjak

Noćnjak

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U Supetru na Braču održan je 24. Noćnjak. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara okupila je sudionike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne gore. Od četvrtka do nedjelje trajao je program bogat radionicama, predavanjima, izletima, a nagrade idu uljarima s cijelog Jadrana, do Slovenije.

Sajam maslinarstva i uljarstva, predstavljanja projekata i inovacija, znanstveno stručni skup i okrugli stol, te obilasci otoka uz praktično maslinarstvo događaji su na Noćnjaku koji je završio dodjelom niza priznanja. Za otvorena ulja i za izgled pakovine.

- 2007. šampioni otvorenih ulja isto na Braču u Bolu, jedna zlatna medalja 2007. u Supetru i ovo je sad kruna, pakovina 2022., kaže Mirjana Šoša iz OPG-a Šoše.

- Do sada smo uvijek imali otvorena ulja, ali smo se odlučili da krenemo i da se priključimo ostalima koji nastoje isbrendirati dalmatinska ulja koja su vrhunska, kaže Gordana Birin iz OPG-a Birin.

Iako je ova sezona lošija prinosom maslina, u nekom područjima i do 70% u odnosu na lani, plodovi su zdravi, a ulje vrhunsko, ističe predsjednik organizatora manifestacije.

- Imamo izvanredna ulja, vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja i to pokazuje svih ovih 346 uzoraka koji su predani na ocjenjivanje jer je 80 posto njih ušlo u kategoriju zlatnih medalja, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

- Vaša ulja prednjače u sadržaju polifenola u odnosu na naša i cilj nam je usvojiti još te neme kale tajne velikih majstora kako bismo se ugledali na zaista fantastična ulja i plasirali i mi u neki vrh da kažem uljarstva uopće Mediterana, kaže izvršna direktorica Barske uljare d.o.o. Marija Markoč.

Cilj Noćnjaka je suradnja, razmjena iskustava, stjecanje novih znanja.

Ovu godinu to je i približavanje ulja vinu, razvijanje kulture kušanja i ispijanja uz jelo, razvijanja osjećaja za sortnost i u konačnici - atraktivnog pakiranja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!