Dan kulena u Osijeku, dvadesetogodišnja tradicija

11.07.2022.

17:40

Autor: Melita Homa/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Dan kulena u Osijeku

Dan kulena u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osijeku je održan Dan kulena. Nastavak je to dva desetljeća duge tradicije ocjenjivanja kulena u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Danas je u slavonskim županijama pedesetak registriranih proizvođača kulena, koji je sve prepoznatljiviji i izvan granica Hrvatske.


Kralj i kraljica - kulen i graševina, sljubljeni u svojim okusima pojavili su se kao logičan par u enogastronomskoj ponudi osmišljenoj kulenu u čast. 

- Ono nešto što je nama u korijenima duboko, uz taj kulen, mislim da se to ljubi prirodno. Na graševinu smo ponosni, ja mislim da je ona najraširenija. Svi vinari se trude napraviti što bolju zlatno žutu kapljicu, rekao je chef Tomislav Đukić.

Kulen je najbolji, kažu, uz priloge koje ističu njegovu ljutinu. Pa su tako chefovi pripremili džem od luka i marelica, luk ukiseljen u vinu, ječam i heljdu, prilog od dimljenih patlidžana.

- To su naše tradicijske namirnice koje smo mi malo zaboravili, pa smo ih mi vratili u malo modernijem štihu. Kao što sam rekao fermentirali smo ih i kiselili, dodavali im raznorazne okuse, šećere, redukcije vina, naglasio je chef Ivan Đukić.

Održana je i panel-rasprava. Proizvođači su u proteklih petnaestak godina mnogo uložili u proizvodnju kulena, no treba poraditi na povećanju kapaciteta.

- Da je kulen po kvaliteti i po tehnologiji poprilično standardiziran proizvod i ono što će u narednom razdoblju biti izazov to je prvo kako ga pozicionirati i brendirati, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

- Pokazalo se da su kapaciteti značajno veći, ali sirovine nedostaje. S obzirom na to da to treba biti nešto starija, nešto teža svinja, malo drukčije hranjena, naglasio je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

- Zbog toga vjerujem da i u Hrvatskoj postoji mogućnost obnove svinjogojske proizvodnje, a ova proizvodnja suhomesnatih proizvoda tu otvara veliki prostor, rekao je Dragan Solić, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Kulen je važan dio i turističke ponude jer omogućuje autentičan doživljaj destinacije.

- Prva asocijacija na Slavoniju i Baranju kada netko tko nije iz ovih krajeva pomisli jest upravo hrana. Kulen je jedan od proizvoda koji čini identitet Slavonije i Baranje, rekla je Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije.

Hrvatska do sada ima 36 zaštićenih prehrambenih proizvoda na razini Europske unije. Baranjski je kulen među njima. Razlog je to za nastavak očuvanja tradicije tog nadaleko poznatog suhomesnatog proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!