Održan Dan otvorenih vrata Policijske akademije

19.05.2023.

20:01

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Na glavnom zagrebačkom trgu

Na glavnom zagrebačkom trgu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na glavnom zagrebačkom trgu održan je Dan otvorenih vrata Policijske akademije. Sve grane policijske službe pokazale su opremu, tehniku, vještine i izazove s kojima se svakodnevno suočavaju oni koji se bave tim teškim, ali plemenitim pozivom. Sve kako bi ga popularizirali i privukli nove polaznike. 

Prikazane su svakodnevice interventnih i specijalnih policajaca.

- Najveći izazov, ali i prednost ovog poziva je da čovjek mora biti human. Mora biti spreman i sposoban i željeti pomagati ljudima čak i onda kad je to najzahtjevnije i najteže, rekao je Mario Bošnjak načelnik Policijske škole "Josip Jović"

Svoje vještine pokazali su kako bi policijski poziv približili budućim čuvarima reda.

- Najviše su mi se svidjele puške, kako s puškama policajci rukuju i što kažu stani policija!, kaže Juraj Bučan.

- Planiram se upisati na policijsku akademiju i kad završim akademiju planiram na kriminalistiku, svoje planove opisuje Željka Vivat.

 Za to treba proći zahtjevan selekcijski postupak, psihološko testiranje, provjeru motoričkih sposobnosti.

- Najizazovnije je bilo naučiti same policijske ovlasti, kada to možemo uporabiti i sve raditi po zakonu, opisuje Mihovil Cindrić, učenik Srednje policijske škole "Josip Jović"

- Štitimo sigurnost svakog građanina ove zemlje, preuzimamo svaki rizik koji netko drugi ne bi, suočavamo se sa svakakvim situacijama, dodaje Lovro Josip Banić, učenik iz iste policijske škole.

Demonstracija rada 


 U opasnim situacijama pomaže on: Teodora, policijski robot! Kad ne dijeli čokoladu, neutralizira bombe.

- Priđe napravi, da nam pomogne oko detekcije, manipulacije, ako postoji potreba i neutralizaciju tog sredstva, pojašnjava Zlatko Sekačić, zapovjednik Regionalne protueksplozijske jedinice- Zagreb

 A jednoj "dami" – lutki koja je služila za demonstraciju, dan nije najbolje završio. Na kriminalistima je da utvrde zašto.

- Naš zadatak je da pokušamo riješiti da li je ona pucala da li je bilo drugih sudionika događaja, da prikupimo sve tragove, opisuje Željko Suntišić iz Ekipe za očevide i kriminalističku tehniku.

 Da bi cijeli sustav funkcionirao, potrebna je suradnja svih policijskih rodova, a to se uči u školi.

- Pomažemo kad nekome zapne i bit ćemo podrška jedni drugima, zaključila je učenica Policijske škole Nika Inkret.

A to znači i više sigurnosti za sve nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!