Održana 11. Šokačka alka

01.08.2022.

12:25

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Dnevnik u podne/HRT

Šokačka alka

Šokačka alka

Foto: Dnevnik u podne / HRT

U Selcima Đakovačkim održana je 11. Šokačka alka. Iako nema dugu tradiciju poput Sinjske, ovog je vikenda okupila mnoštvo gledatelja. U kraju poznatom po uzgoju konja šokački su alkari pokazali brzinu, spretnost i preciznost. 

Nije Sinjska, ali je Šokačka alka. Ponosni slavonski jahači i ovoga ljeta okušali su se u gađanju kopljem u sridu.

- Najvažnija je ta ljubav prema tom svemu i želja za tim, sve je u našim konjima, a ostalo kako bude, rekao je Ivan Rajković, Majar.

- Staza je naša nešto kraća i visina alke je kraća, sinjska je 3,05, naša je 2,80 i razlika je u koplju, naglasio je Željko Režić, predsjednik KK "Zenta" Selci Đakovački, organizator 11. Šokačke alke.

Stazu od 100 metara bilo je potrebno prijeći za 12 sekundi no to nije obeshrabrilo momke kao i njihove konje o kojima samo riječi hvale.

- Temperamentni konji, živi, brzi, mirni i poslušni, rekao je Rajković.

A sreća se nasmiješila pobjedniku iz Selaca Đakovačkih. Andrija Obrovac pobjednik je ovogodišnje 11. Šokačke alke.

- Pripremao sam se mjesec dana, svaki drugi dan. Ona se odlično pokazala, prihvatila sve i dobro je prošlo, dodao je Obrovac.

Čuvari tradicije i Šokačke alke ponosni i na svoju odoru šokačkoga alkara.

Na vrelom ljetnom suncu nije nedostajalo podrške publike. Sve je moguće, a 11. Šokačka alka još jednom je pokazala da je odavno prerasla u jedinstvenu i zanimljivu turističku atrakciju đakovačkoga kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!