Održana javna tribina "Živjeti u Vukovaru" za integraciju raseljenih osoba

13.04.2022.

10:26

Autor: Ines Milanković/T.D./Rat u Ukrajini/HRT

Živjeti u Vukovaru

Živjeti u Vukovaru

Foto: HTV / HRT

Kako bi se uspostavio dijalog i raseljene osobe što kvalitetnije integrirale u hrvatsko društvo, u Vukovaru je održana javna tribina s temom "Živjeti u Vukovaru". Ovakva druženja i razgovori uskoro će se organizirati diljem Hrvatske, a prvi je na redu Osijek - već potkraj travnja. 

Uz kavicu su Vukovarci i Ukrajinci razgovarali što Vukovar nudi od sportskih sadržaja, gdje se pije najbolja kava, gdje jesti, prošetati i komu se obratiti u slučaju potrebe.  

- Ovakva su nam druženja prijeko potrebna. Nedostaje mi razgovor sa zemljacima, a ovako se okupimo, družimo i podrška smo jedni drugima, upoznajemo i lokalne ljude. Treba češće organizirati ovakva druženje da budemo potpora jedni drugima jer jako nam nedostaje Ukrajina, naglasila je Valentina Leščenko.

Najviše se razgovaralo o mogućnostima zapošljavanja i daljnjim planovima raseljenih osoba. 

- Želim pronaći smještaj i ovdje se zaposliti. Planiram ostati živjeti u Vukovaru, neću se vratiti u Ukrajinu, istaknula je Katerina Boieva.

- Za sada ne planiram povratak u Ukrajinu. U mojoj je zemlji opasno pa ovdje tražim posao, ako rat stane - već najesen bih se voljela vratiti kući, rekla je Leščenko. 

Vukovar je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je organizirano ovakvo druženje - sve s ciljem postizanja dijaloga i uspješne integracije raseljenih osoba. 

- Vidimo da je jako živahno, jako ima puno zanimljivih razgovora. Ono što je specifično za Vukovar je to da ima ukrajinsku manjinu i ima dosta ljudi koji ovdje razumiju jezik, koji su od prije angažirani po pitanju ukrajinske kulture, tako da je integracija njima ovdje puno jednostavnija nego u mjestima gdje vi nemate ukrajinsku manjinu, rekla je Blanka Smoljan, Zaklada "Friedrich Ebert".

- Ono prvo što su napravili bio je proces registracije, slijedi prijava na HZZ s obzirom na to da su mnogi pokazali interes za zapošljavanjem. Naravno, velik je interes i pokazan za tečaj hrvatskog jezika. To su stvari koje sad moramo čim prije u svojim lokalnim zajednicama pokrenuti, rekla je Marija Semenjuk Simeunović, tajnica Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske.

Znaju Vukovarci koliko je teško snaći se u novoj sredini jer i sami imaju dugogodišnje izbjegličko iskustvo. Stoga, ruku prijateljstva nesebično pružaju Ukrajincima.

- Stvaranje dijaloga nije jednostavno, to je proces koji traje ali htjela bi ponoviti da Vukovarci imaju iskustvo i u radu na traumi, na otklanjanju traume, ali i na uspostavljanju komunikacije i dijaloga, rekla je Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar.

Ovakva druženja i razgovori s ciljem integracije u skorije vrijeme organizirat će se diljem Hrvatske. Prvi na redu je Osijek - već potkraj travnja. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!