Održana najveća Praćkijada u Hrvatskoj

07.09.2022.

16:39

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/HRT

Praćkijada je prilika da se zabave i stariji i mlađi

Praćkijada je prilika da se zabave i stariji i mlađi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Radikovcima kod Donjeg Miholjca održano je prvenstvo Slavonije u gađanju praćkom. Najveća je to Praćkijada u Hrvatskoj koja ima i golem turistički potencijal, a u gađanju žarulja okušala se i naša ekipa. 

Kada se gospodin Zdravko lati praćke, žarulje pucaju jedna za drugom. Ne samo što uspješno gađa, nego i sam izrađuje praćke, i to više od pola stoljeća.


- Za drvo koristim jorgovan ili bijeli dren, dok se za gume snalazim na razne načine. Recimo, brtva perilice rublja, zatim koristim ribičke gume što koriste za pucanje, normalno, i traktorske gume, kaže Zdravko Lukačević.


Povijest kaže da su upravo praćke, uz kamenje, bile jedno od prvih oružja na daljinu. Ne tako davno, djeci su bile omiljena igračka...


- Oružje koje su djeca nosila sebi u džepu ili oko vrata i pucala na sve što se miče i ne miče. Danas bi to bilo i zabranjeno, da budem iskren. Međutim, za ono vrijeme je to bilo jako zanimljivo, kaže Darko Šiklušić, predsjednik Udruge "Praćkijada". 


Stoga je Praćkijada prilika da se i stariji i mlađi zabave na starinski način. A sve je u Radikovcima počelo prije 23 godine, i to na nogometnoj utakmici.


- Moj otac i njegova ekipa, stariji ljudi, krenuli su s jednim natjecanjem u gađanju praćkom i jednog trenutka je više bilo ljudi na tom natjecanju nego na nogometnoj utakmici, kaže Ivan Semeš, tajnik Udruge "Praćkijada".


Ostalo je povijest! Posebna je atrakcija velika praćka, u gađanju njome okušala se i naša ekipa. No nismo se proslavili.


Uz natjecanje u gađanju praćkom, tu su karike na marike i bacanje gumene čizme. Usto i bogata gastronomska ponuda. No ipak je praćka bila zvijezda dana. Jer da nije te originalne manifestacije, za Radikovce bi malo tko znao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!