Održana svečana akademija povodom obljetnice Hrvatskog saveza slijepih

15.06.2022.

20:51

Autor: Jelena Šarić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Obljetnica Hrvatskog saveza slijepih

Obljetnica Hrvatskog saveza slijepih

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu obilježavanja 76. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih održana je svečana akademija u kazalištu Vidra. Predstavljeni su aktualni projekti te je dodijeljena "Nagrada 16. lipnja" pojedincima koji su pridonijeli unapređenju života slijepih osoba.

Prije 76 godina osnovan je Savez s vizijom društva u kojem biti slijep neće značiti "biti manje vrijedan" nego samo "različit".

- Nažalost moram reći da su potrebe osoba s oštećenjem vida dosta veće od mogućnosti njihova zadovoljenja, ali zato se trudimo da naši potencijali budu sve bolji i bolji, rekla je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Vojin Perić nije dopustio sljepoći da ga ograniči u ostvarivanju ciljeva. Glumac koji je velik dio života posvetio umjetnosti, predano radi i na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

- Položaj slijepih osoba u ovom društvu je dva koraka naprijed, jedan natrag pa možda još dva natrag pa naprijed. Uspjeli smo učiniti puno, pogotovo naš Hrvatski savez slijepih, ali i svi drugi savezi, da se povećaju poticaji države za zapošljavanje osoba s invaliditetom, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

Za izniman doprinos unapređenju položaja osoba s oštećenjem vida, nagradu je dobila Vesna Leiner za svoj 20-godišnji rad u Muzeju grada Zagreba.

- Pokušala sam i trudila sam se da taj muzej bude pristupačan invalidnim osobama, a pogotovo slijepim i slabovidnim osobama, naglasila je Vesna Leiner, dobitnica "Nagrade 16. lipnja".

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić upozorila je na potrebu donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji.

- Za sve osobe s invaliditetom to bi trebalo značiti ipak jedan slobodniji način življenja, kvalitetniji način življenja, rekla je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica.

Zakoni bi trebali biti doneseni do kraja ove godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!