Održano 20. Vozočašće konjskih zaprega u Mariji Bistrici

21.08.2022.

11:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Održano 20. Vozočašće konjskih zaprega u Mariji Bistrici

Održano 20. Vozočašće konjskih zaprega u Mariji Bistrici

Foto: HTV / HRT

Tradicionalno 20. Vozočašće konjskih zaprega od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice kojem su sudjelovale ministrica poljoprivrede Marija Vučković i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održano je u nedjelju u Nariji Bistrici.

Ministrica Vučković poručila je kako Ministarstvo i hrvatska Vlada veoma drže do konjogojstva te da Hrvatska ima rast u broju konja.

- Ulažemo znatna sredstva u njegovanje i održavanje hrvatskih izvornih i autohtonim pasmina. Potpora i skrb Ministarstva i Vlade je važna, no najvažniji su volja i angažman onih koji se bave ovom djelatnošću. U konjogojstvu Hrvatska ima uzlazan trend, a posebno me veseli rast broja konja u uzgoju izvornih pasmina, rekla je ministrica i dodala kako im je cilj još više poduprijeti razvoj međimurskog konja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek kazao je kako je uzgoj konja dugogodišnja tradicija i ponos cijele Hrvatske.

- Mi danas imamo preko 30.000 konja u Hrvatskoj, oko 700 u Krapinsko-zagorskoj županiji i više od 300 proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere ruralnog razvoja i mjere potpore potiče poljoprivrednike da uzgajaju svoja stada, istaknuo je Tušek te dodao kako je u konjogojstvu zabilježen znatan rast.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je kako se na Vozočašću uvijek okuplja velik broj posjetitelja, što je i cilj ove manifestacije.

- Cilj je i, dodao je Kolar, da uzgajivači konja pokažu koliku ljubav u njih ulažu. Vozočašće daje veliki doprinos i razvoju kulture, tradicije, ali i turizma Krapinsko-zagorske županije, osobito hodočasničkog, rekao je Kolar.

Manifestacija, koja je i ove godine okupila velik broj uzgajivača konja, održana je u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!