Okončane varaždinske muke po smeću

03.08.2021.

16:51

Autor: Paula Poljak-Morandini/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Problem s otpadom

Problem s otpadom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gradska komunalna tvrtka potpisala je ugovor s tri općine u kojima se deponira varaždinski komunalni otpad. A Pretovarna stanica Čistoće sanirana je i spremna za daljnji pretovar.

Potkraj lipnja u pretovarnu se stanicu svakodnevno istovarivalo 50 tona miješanog otpada, odvozila samo polovica. A prije nego što je pronađeno rješenje za trajna odlagališta, početkom srpnja je ovdje privremeno odloženo 600 tona smeća te se smrad širio sve do naselja, ne prvi put. 

- Mi smo rekli, sad je momentalno tako, strpite se mjesec, dva i to će se riješiti. To se riješilo, tako i ovo. Vidite kako je to danas čisto i tako će dalje ostati,Zavrešene VA rekao je Franjo Puškadija, načelnik VMO-a Poljana Biškupečka.

Danas je pretovarna stanica Čistoće u potpunosti očišćena i bez nepoželjnih mirisa te spremna za nastavak temeljne djelatnosti.

- Mi ćemo sad raditi na način kako je u dozvoli napisano - 10 tona otpada. Ovdje imate kontejnere, imate rolo kontejner, sutra dolazi prikolica. Neće se više nikakav otpad stavljati na tlo, nego će se staviti u prikolicu, iz nje će se pretovariti. Sav višak će ostati u rolo kontejnerima da kad dođe sljedeći šleper koji će to odvesti na odlagalište, rekao je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik.

Odlagališta za komunalni otpad sporazumom su osigurana do kraja godine. Tik do Čistoćine, planira se gradnja Pretovarne stanice regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, od posebnog državnog interesa.

- Oni će skupljati otpad iz 110 jedinica lokalne samouprave, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije i ovdje će biti njihova pretovarna stanica. A ja se nadam da će biti isto ovako uredna i da će izgledati kao što sad izgleda pretovarna stanica Čistoće, kad se to izgradi, rekao je Bosilj.

Mali su to, iako važni koraci na dugom putu do trajnog, energetski učinkovitog i održivog načina zbrinjavanja smeća, pa tako i onog varaždinskog.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!