Svjedočanstvo dječaka koji je posljednji napustio logor Auschwitz

26.01.2023.

11:21

Autor: Nataša Kraljević Kolbas/HRT/T.D.

Oleg Mandić

Oleg Mandić

Foto: HTV / HRT

Oleg Mandić je s 11 godina s mamom i bakom završio u logoru Auschwitz. Pet mjeseci proveo je na odjelu zloglasnog Mengelea, dočekao oslobođenje logora i kao posljednji logoraš zajedno sa svojom obitelji izašao na slobodu. Istaknuo je kako je preživio uz sreću i majčinu ljubav.

Njegovo bezbrižno djetinjstvo u Opatiji prekinuto je preko noći. Bilo je potrebno tek nekoliko sati da izgubi svoje ime i prezime te postane samo broj. U logoru smrti život se svodio na borbu da se dočeka jutro. Oleg je ponovno otišao u Auschwitz gdje se prisjetio logorskog života.

- Mislim da nije prošlo ni 20-ak dana, Duška i ja smo sjeli u automobil i krenuli u Auschwitz. Išli smo u kinodvoranu da vidimo što nam se nudi. Nakon skoro 20 minuta mene je skoro kap udarila. Vidio sam sebe na ekranu, prisjetio se. 

Dani provedeni u logoru odredili su mu život. Rekao je da mu je život bio lijep baš zahvaljujući Auschwitzu jer sve loše što je kasnije doživio, nije se moglo usporediti s užasom koncentracijskog logora.

- Prvi moj dan u Auschwitzu prošao je u velikoj dvorani. Bio je 10. srpanj 1944. godine. Na rampi su nas izbacili iz vagona, podijelili muške i ženske. Ja sam bio u ženskoj grupi i s 900 žena doveli su me ovdje, rekao je. 

- Vidim blok 10 u kojem sam dva mjeseca proveo. Preko pruge je bio bolnički revir. U njemu se rodio blizanac doktora Mengelea u kojem sam posljednjih pet mjeseci proveo. 

Oleg je poznat i kao "dječak koji je posljednji napustio logor Auschwitz". Svoj život je posvetio svjedočenju o holokaustu, kao najvećem zlu koje je čovječanstvo upoznalo. Oleg piše knjige, drži predavanja, aktivan je u promicanju antifašizma. S 90 godina pun je energije i životnih planova.

Olegovu emotivnu priču možete gledati u dokumentarnom filmu "Dječak iz Auschwitza" u četvrtak 23. siječnja u 21:10 na Prvom programu HTV-a i multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!