Da bi uživanje u ljetu bilo potpuno, u Puli su se pobrinuli tako što su osnovali "Vinski grad", jednu od najposjećenijih ljetnih manifestacija. Na njoj se predstavljaju, ne samo vinari iz Istre, već i iz cijele Hrvatske.
21.07.2022.
16:52
Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.
Da bi uživanje u ljetu bilo potpuno, u Puli su se pobrinuli tako što su osnovali "Vinski grad", jednu od najposjećenijih ljetnih manifestacija. Na njoj se predstavljaju, ne samo vinari iz Istre, već i iz cijele Hrvatske.
Istra i dobro vino oduvijek idu ruku pod ruku. Shvaćaju to sve više i mladi.
- Trebala je jedna ovakva manifestacija, kaže Antonela iz Pule.
I uistinu jest. Nakon pandemije, ovakva druženja baš su nedostajala. Omiljeni vinski grad, opet se smjestio na samu pulsku rivu.
- Turisti vole mjesta na koja idu domaći, tako da je lijepo vidjeti kada su naši s turistima i svi zajedno uživaju, ističe Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula.
A stranci, ipak, idu na sigurno, pa umjesto vina nazdravljaju - pivom!
- Lijepo je mjesto, dobra hrana, dobro vino i dobra zabava, kaže Laar iz Danske.
Trideset vinara nudi samo svoje najbolje kapljice. Kuša se sve. Ipak, postoje favoriti...
- Najviše ide naša istarska malvazija, a osim toga i muškat žuti te chardonnay, kaže prodavač vina Erik Matić.
Ana Hozjan iz organizatorskog tima ističe da uvijek brinu da imaju pokrivene sve hrvatske vinske regije kako bi posjetitelji što bolje upoznali hrvatsku vinsku scenu.
Osim iz Istre i općenito Lijepe naše, na stolu su i vina iz susjedne dežele pa se čaša po čaša ispija, opušteno uz prijateljsku ćakulu.
- Super je, rekle su Manuela i Ivana iz Pule. Cijene su pristupačne, atmosfera ugodna i vino odlično, kažu.
Nudi se i hrana, od klasike poput istarskog pršuta do maštovitih burgera i starih-novih kombinacija.
- Kupuju 90% domaći i 10% stranci. Domaći znaju najbolje što je istarski pršut, rekao je Miljenko Brgić, prodavač istarskoga pršuta.
Jakov Meštrović predstavio je staru-novu kombinaciju i punjenu papriku u novoj izvedbi.
- Nudimo dekonstrukciju punjene paprike na naš način, juneći ragu s 20% masnoće, preko toga paljena paprika na plamenu, zatim smo je ogulili pa pire, koji to nije, i krumpirići koji su batat. I eto reda za kušanje.
Kad bi vina mogla pričati, odala bi svakakve tajne. One najdublje koje se priznaju samo uz čašicu božanskog napitka.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora