Omišalj, nakon Krka, najživlje je otočno mjesto i u zimske dane

19.02.2023.

17:35

Autor: Nikolina Gerek/More/HRT/R.S.

Omišalj

Omišalj

Foto: HTV / HRT

Na 85 metara visokoj litici, odmah poslije Krčkog mosta, smjestio se Omišalj, stari grad. Nakon Krka, najživlje je to otočno mjesto i u ove zimske dane.


Nakon burovitog siječnja, jedini veći omišljanski ribar priprema se za more.

- Evo danas topimo mreže i očekujemo da će biti ribe, vrijeme se ipak primirilo i da će je biti. Do sada smo radili za osliće, sad ćemo sipe, to je i za ostalu oboritu ribu, za HRT emisiju More rekao je Siniša Karlica, profesionalni ribar iz Omišlja.

- Cijeli život sam na moru, to ne možeš izbaciti iz glave i krvi i to te vuče. Nekada je stvarno teško, ali tako je to, ljubav je tu najviše, dodao je.

Ljubav prema moru, sportska ribolovka Mare prenosi i djeci u školi ribarstva za najmlađe.

- Djeca to vole. Ljepše je da su nam djeca tu po moru, da vide kako se živjelo, a oni mogu od roga ribarstva i živjeti. Moramo ih naučiti da to naše more moramo čuvati, pogotovo danas. Može se naučiti da im more može dati život, kazala je Mare Magdić, Športsko-ribolovno društvo Zubatac Omišalj.

Unatoč oseci, ribolov je i sada koristan.

- Lignje idu malo slabije navečer, ali svejedno dođe se sat, sat i pol, koliko se može živjeti od hladnoće, ulovi se jedna, dvije, kako kada. A preko dana, kada je ovako nisko more, onda se idu brati školjke hapunice, rekla je Magdić.

Pokraj naftnog terminala i remorkera, Omišljani su već naviknuli i na suživot s terminalom LNG-a.

- Jedan od najljepših dijelova za ribe loviti je tamo baš gdje je sad LNG nalazi. Više tamo ne smijemo, ne smijemo se približiti do 400 metara od njihovih bova, a ribe je tamo bilo, sada ih više nema. Prije 3, 4 godine vi ste mogli uz more uloviti jedan kilogram do kilogram i pol liganja što se prošetali ovdje uz šetnicu, možda za sat i pol, dva. Dalo se uloviti lijepih orada, bugvi, ušata, istaknula je Magdić. 

-  Neke pozicije za mreže su uzeli, ali ne možeš tu ništa. Jednostavno se prilagoditi i ići dalje kako je, a što da kažem, nema tu, to je borba s vjetrenjačama, kazao je Karlica.

No u Društvu za poljepšavanje Omišlja na to gledaju pozitivnije - natalitet je u mjestu porastao.

- I to nam ne odgovara, dapače, otvorila su se nova radna mjesta, došli su mladi, obitelji i nas je sve više. I možemo se pohvaliti da u Omišlju imamo mlado ljeto sve više male dječice, a sve manje onih koji više nisu s nama, rekla je Ines Boban Štiglić, predsjednica Društva za poljepšavanje Omišlja.

A domaći čuvaju svoje narječje, jer ovdje se govori čakavica, na kojoj i danas pišu knjige, izvode predstave.

- Ja sam toliko ponosna na taj govor kako se više u Omišlju skoro pa ni ne čuje. Djeca govore više engleski, omišljanski ne znaju. Ne znam bi li počela plakati ili, a to je tužno. Po mojoj procijeni za 20 ljeta više se neće čuti, kazala je Marija Seka Kovačević, Društvo za poljepšavanje Omišlja.

U omišaljskom Spomen domu krčkog folklora čuvaju se i svi stari zanati. Malo koje mjesto može se pohvaliti brodom koji nosi njegovo ime. Omišalj ga ima.

- I punih 10 ljeta, taj brod je plovio morima širom svijeta i promovirao ime našega grada. Poslije toga taj je brod prodan i plovi sada u Velikim jezerima. Interesantno je da on još uvijek plovi, rekla je Boban Štiglić.

U Omišlju plovi i sve više turista - drže drugo mjesto najposjećenije općine u ljetnoj sezoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!