07:00 / 13.03.2021.

Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Opatijska turistička zajednica izradila detaljnu mapu šetnice

Opatija

Opatija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Opatija je biser našeg turizma i mnogi gosti uspomenu na boravak u tom gradu imaju upravo s poznate obalne šetnice koja povezuje sva mjesta na Opatijskoj rivijeri. Opatijska turistička zajednica izradila je detaljnu mapu šetnice - izgrađene prije više od stoljeća.

Većina se prošeće samo opatijskom morskom šetnicom, no manje je onih koji u jednoj šetnji prođu svih deset kilometara, od Voloskog, kroz Opatiju, Ičiće, Iku pa do Lovrana. Tada je potrebno mnogo više koraka i ovisno o brzini, šezdesetak minuta.

- Ne znam kako bi bilo to mentalno zdravlje da mi nemamo ovu prekrasnu šetnicu, ali da nemamo i ovu Opatijsku kolajnicu, deset perivoja. Znači jedna disperzija ljudi i na otvorenom. Mi uvijek promoviramo zdravlje, istaknuo je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

I baš je izazov bio izraditi detaljnu mapu i plan grada uz šetnicu Lungomare. Uz Amira Muzura kao autora teksta, u projekt su uključeni i ostali Opatijci.

- Trebalo nam je dva dana da bi to sve snimili, da bi mogli poslije crtati sve te kućice. Centar Opatije je pun zanimljivih događaja - vila, spomenika, svega i tu nismo znali kako staviti sve na isto mjesto, jedno preko drugoga, dodao je fotograf i dizajner Romano Grozić.

To nije karta cijelog područja Liburnije, već samo ove šetnice uz more pa nedostaju sve kuće iznad, do Veprinca.

- Ova mapa će uskoro saživjeti i u virtualnom svijetu jer je u izradi digitalna verzija karte, a interpretacijske verzije uskoro će biti postavljene duž šetnice Lungomare, kao i turistička signalizacija, putokazi, naglasila je direktorica TZ grada Opatije Suzi Petričić.

A cijela se povijest Opatije može ispričati tijekom jedne lagane šetnje Lungomarem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!