Crne prometne točke u Poličniku, stanovnici u strahu za život

15.12.2021.

07:00

Autor: Žana Morović Rudić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Kada s autoceste, na čvoru Zadar 1 izađete na državnu cestu D8 - do grada Zadra vozite po mnogim crnim prometnim točkama. Općina Poličnik, na čijem su području mnoga rizična raskrižja, već godinama od Hrvatskih cesta traži rješenje za sigurnije prometovanje u blizini naselja i gospodarskih zona.Križanje u Murvici sa županijskim cestama prema zračnoj luci u Zemuniku s jedne i turističkom Ninu i Viru s druge strane, još je više zastrašujuće tijekom ljeta. I sada njime dnevno prođe između 13 i 14 tisuća vozila. Mjesto je ovo teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Pješaci igraju ruski rulet, a vozači gube živce jer se uključenje sa sporedne ceste čeka predugo.

Rotor u Murvici koji bi osigurao veću propusnost napokon je projektiran.

- Očekuje se građevinska dozvola do trećeg mjeseca. Ako se sve dogodi bez problema, ovo križanje bi trebalo biti gotovo do početka sezone, rekao je Davor Lončar, načelnik općine Poličnik. 

Promet će se tako usporiti. 

- Da bi se riješio problem trajno, brza cesta je jedino rješenje, istaknuo je Lončar.

I na drugim dionicama sjeverozapadnog prilaza Zadru prometnice treba rekonstruirati. 

- Što se tiče D8 u Gornjem Poličniku, projektira se novi ulaz. U zaseoku Baričevići, na rubu Zadra, također treba rekonstruirati raskrižje i kod Karaule napraviti denivelirano križanje i izgraditi zaobilaznicu. Ne samo za grad, nego i za cijeli zapadni dio Županije, rekao je Lončar. 

Da rekonstrukcija prometnica život znači, potvrdili su nam mještani Murvice Gornje. 

- Više nitko ne strepi hoće li ga auto udariti ili neće. Koriste je i poljoprivrednici za traktore i freze, rekao je Elvis Starčević, Murvica Gornja.

I još jedan problem. Sigurnost u prometu ne ide pod ruku s proširenjima uz cestu na kojima se, tijekom turističke sezone, na štandovima nudi voće i povrće. 

- Prije mjesec dana sam dao inicijativu HC-u da se održi sastanak. Carina, HC, Općina, Hrvatske šume kako te štandove izmaknut s ceste, naglasio je Lončar.

A lokaciju za tržnicu na otvorenom predložila je općina Poličnik u obližnjoj gospodarskoj zoni Murvica. Također uz Jadransku magistralu, ali organizirano i za promet prihvatljivo.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!