Operni pjevači pomažu postcovid pacijentima

09.03.2021.

15:33

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Ljubomir Puškarić u Studiju 4

Ljubomir Puškarić u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

U inicijativi pod naslovom "Prodiši" udružile su se zvijezde hrvatske opere s plemenitim ciljem kako bi pomogli vježbama disanja pacijentima s postcovid sindromom čija se pluća još oporavljaju od nepredvidivog virusa.

Mnogi ne znaju da su za zvanje opernog pjevača izuzetno bitne tehnike disanja. Pacijenti kojima se ovim projektom pomaže ne moraju znati pjevati.

- Esencija našeg rada je disanje, bez zraka nema tona, kaže Ljubomir Puškarić, operni prvak i dodaje da svima koji se bave govorništvom ili prezentacijama disanje ima učinka u njihovom radu.

Projekt je inspiriran opernim pjevačima iz Engleske.

- Prije mjesec dana sam na društvenoj mreži ugledao članak iz Engleske. Projekt pomoći postcovid pacijentima tamo je krenuo od opernih pjevača. Uključila se Engleska nacionalna opera i medicinski timovi kako bi osmislili pilot projekt u trajanju od 6 tjedana, objašnjava Puškarić.

 Objavljeni rezultati bili su vrlo zadovoljavajući. Psihofizički oporavak za osobe koje su preboljele covid, ali imaju dugotrajnije posljedice te bolesti poput problema s plućima i disanjem, nakon projekta bio je znatno bolji, dodaje.

Osnovna razlika u odnosu na engleski projekt i onaj koji je pokrenut u Hrvatskoj je u tome što su engleski kolege vježbe radili u grupama. Puškarić se nada nešto osobnijem pristupu.

- S obzirom na veliki odaziv mojih kolega pjevača, u početku ćemo svakako održavati vježbe jedan na jedan s pacijentima preko online platformi, kaže operni prvak.

Osim instruktora, veliki je odaziv bio i među polaznicima, postcovid pacijentima.

- Zainteresirani se mogu prijaviti putem Facebook grupe "Prodiši" ili e-mailom adresom prodisicovid19@gmail.com nakon čega će dobiti upitnik za ispuniti te zatim prijedlog instruktora s kojim mogu ugovoriti termin, kaže Puškarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!