OPG Škunca - desetljeća truda, odricanja i savezništva s burom

24.08.2023.

11:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.V.

Nastavljamo s predstavljanjem izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Projekt "OPG Zlata vrijedan" održava se već desetu godinu. U njegovoj realizaciji sudjeluju Večernji list, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska radiotelevizija. Danas ćemo upoznati kandidata Ličko-senjske županije i to s njenog otočnog dijela, iz Novalje.

Novaljski dio otoka Paga, posebice onaj koji gleda prema moćnom Velebitu, nimalo ne izgleda izazovan za poljoprivredu. No, i na ovakvom surovom kamenu može nastati život. Obitelj Škunca na svojoj je škrtoj zemlji kamen pretvorila u polje i podigla na njemu nasade smilja, maslina, badema i smokava.

- Meni je tu lijepo, je da je ovo naporan posao, općenito poljoprivreda je naporan posao, ali u neku ruku ti čini sreću i radost, rekao je Anton Škunca iz OPG-a Škunca. 

I ove su godine ekstremni vremenski uvjeti zadali glavobolju novaljskim poljoprivrednicima. Nakon obilnih kiša, krenule su suše. Za neke proizvode idealno, za neke, previše.

- Shvatili smo da se ne isplati po ekstremnim vrućinama ništa brati, nego pusti da stoji kako je. Iduće godine ćemo ga brati, oporavit će se. Je da ga mi beremo visoko, ali ipak vrućina uzima svoj danak, objasnio je Škunca. 

Surovost prirode pomiješana s vremenskim ekstremima traži od ovdašnjih poljoprivrednika silan trud, muku, odricanje i velika sredstva. Na svom dugom putu razvoja Škunce beskompromisno traže samo kvalitetu 

- Znamo da je smilje jako dobro za njegu kože, da ima jaki antiage efekt. Dobro je isto tako za nekakve antialergijske reakcije za dermatitise, za probleme s kožom. To isto liječi i pomaže, rekla je Marija Škunca iz OPG-a Škunca. 

Bura kao saveznik

U svojoj vrlo skupoj destileriji proizvedu nekoliko proizvoda koji do kupaca danas sve lakše dolaze.  Kada imaš kvalitetan proizvod, kažu nam, prodaja tada nije problem. A kad smilje ili badem slabije rode, onda sve poprave smokve ili masline ili pak obrnuto. Iako bi čovjek pomislio da bura stvara problem, ona je dobar saveznik ekološkoj proizvodnji  

- Kako se bavimo sa smiljem tako se bavimo i sa smokvama. Bura je nama za smokve. Ne trebamo ih špricati jer bura i smilje umjesto nas obavi sve potrebno za smokve i za masline, za sve bilje u parceli. Od smokve već radimo džemove, bit će i kreme. Svašta se može raditi od smokve i što čovjek zna i što ne zna, rekao je Anton Škunca. 

Ništa se u poljoprivredi ne ostvaruje preko noći. A desetljeća obiteljskog truda tek sada počinju pokazivati rezultate. 

- Prvo su me malo u gradu, a sad me i županija promovira, jer smo posebni. Ne bavimo se turizmom nego se bavimo s tim čime se bavimo, dodao je Škunca. 

I upravo je to ona statistika koja Novalju stavlja u jedinu sredinu u Ličko-senjskoj županiji koja ne bilježi negativan demografski trend već pozitivan. Mladi imaju posao, rade što vole i ostaju u svom kraju.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!