Opstanak poslovnih prostora u centru Matulja sve teži

16.11.2022.

17:49

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Parking u Matuljima

Parking u Matuljima

Foto: HTV / HRT

Otkako je uvedena naplata parkinga, stanovnicima Općine Matulji sve se manje ide u centar. Utječe to i na poslovanje tamošnjih obrta i ugostiteljskih objekata. Sve im je teže preživljavati pa je dosta njih posljednje vrijeme stavilo ključ u bravu.


Više poslovnih prostora u centru Matulja, općine s oko 11.000 stanovnika, zjapi prazno. Oni koji rade, žale se na pad prometa.

Josipa Klobučar, vlasnica optike u centru Matulja, počela je raditi za vrijeme pandemije COVID-19. Tada je, kaže, bilo dobro jer su svi dolazili u centar Matulja, no otkad se počeo naplaćivati parking u garaži, promet je pao, nekima i do 50%. Uzrok je, kaže, i recesija. 

Dio poduzetnika ne želi pred kamere, ali kažu da je opstati u centru Matulja sve teže. Problem vide u okolnim velikim trgovačkim centrima te smanjenju autobusnih linija u popodnevnim satima, ali najveći je parkiranje.

Prometni redar prati situaciju i piše kazne za svako zaustavljanje, žale se stanovnici Matulja. Parkiranje se naplaćuje od 0 do 24 sata, a besplatni parking je predaleko.

No da se kotač ipak vrti dokazuje nova slastičarnica na mjestu nekadašnje. Prometom su za sada zadovoljni. 

Vlasnica Jasmina Šehić kaže da su ljudi navikli dolaziti u slastičarnicu na tom mjestu te da rade na tome da njihovi gosti imaju besplatan parking pola sata, a drugu polovicu refundirat će im slastičarnica.

Jer bitno je snaći se, truditi se da opstane radnja, ali i da ne zamre život u manjim mjestima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!