Osijek će dobiti šetnicu koja će povezati Gornji i Donji grad

27.04.2022.

16:57

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT

Osijek će dobiti šetnicu na desnoj obali Drave

Osijek će dobiti šetnicu na desnoj obali Drave

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Izgradnja osječke obaloutvrde s priobalnom šetnicom uz Dravu počela je 1967. godine, dvije godine nakon katastrofalnih poplava. Postupno je nadograđivana, a dugogodišnja je želja Osječana da se Promenadom povežu Gornji i Donji grad. Trenutačno se radi na dvije poddionice i kada one budu gotove, Osijek će dobiti šetnicu na desnoj obali Drave kojom će se povezati ta dva dijela grada. 

Na prema mnogima najljepšoj riječnoj šetnici u Hrvatskoj i regiji - radovi u punom zamahu. Donjogradska obaloutvrda između Trga Nikole Tesle i vojarne Vrbik je skoro gotova. I radovi na šetnici s biciklističkom stazom su pri kraju i trebali bi biti završeni u kolovozu. Kod Stare luke Tranzit, najzahtjevnijoj poddionici uređenja obaloutvrde i šetnice - kao u košnici.

- Trenutno na ovoj poddionici Stare luke Tranzit izvode se radovi na izgradnji lukobrana,koji skupa s obalom gradskog tipa zatvara akvatorij budućeg komunalnog pristaništa, rekao je David Krpan, inženjer gradilišta.

- Nadamo se da ćemo 2023. uspjeti završiti ovu poddionicu, tako da ćemo time spojiti Donji i Gornji grad, što je zapravo i dugogodišnja težnja i svih građana Osijeka i nas u Hrvatskim vodama, rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

Šetnica s biciklističkom stazom bit će duga šest kilometara, puna zelenila i odmorišta s prekrasnim pogledom na rijeku Dravu.

- Time će grad Osijek dobiti jednu potpuno jednu potpuno drugačiju i arhitektonsku i urbanističku vizuru, zapravo će potvrditi ovaj epitet koji zapravo ima čitavo vrijeme, da je zapravo grad na Dravi koji usko živi sa svojom rijekom, dodao je Kovačević.

Građani oduševljeni što će od početka 2024. moći šetnicom uz Dravu od Gornjeg do Donjega grada. Ukupna vrijednost druge i treće poddionice je oko 100 milijuna kuna, a investitori su Hrvatske vode i grad Osijek. Uređenjem obaloutvrde i šetnice grad na Dravi dobit će novu, jedinstvenu vizuru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!