Osijek: Okupili se kolekcionari autića

13.09.2022.

07:01

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Okupljanje kolekcionara autića

Okupljanje kolekcionara autića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon malo većih automobila, na redu su oni najmanji, koji su došli do izražaja na 11. Osječkom međunarodnom druženju kolekcionara autića i ostalih modela vozila. Kako bi se razbio mit da autiće sakupljaju samo djeca, izloženi su i modeli različitih vozila ozbiljne kolekcionarske vrijednosti kako bi posjetitelji imali uvid u nesvakidašnji svijet malih vozila.

Na izložbu autića u Osijek Sebastijanova je obitelj došla drugu godinu zaredom.

- Meni je čast iz Nove Kapele doći u Osijek, pogledati ove predivne autiće. Volim ih skupljati i kada odrastem, volio bi postati jedan od kolekcionara, rekao je Sebastijan iz Nove Kapele.

Ljubav prema autićima kod njih je obiteljska crta. Uvijek pronađu nešto za sebe.

- Trenutno vidite staru "Alfu" FTA i Montreal. Ljubitelj sam Alfa Romea, talijanskog, sam posjedujem dva modela, rekao je Silvio iz Nove Kapele.

Kolekcionarstvo je nekima ostvarenje dječačkih snova. I zapravo je odlična psihoterapija, kažu nam dobri poznavatelji automobila.

- Kolekcionarstvo u Osijeku već desetljećima je vrlo snažno i mnogi bi se iznenadili kad bi znali što se u pojedinim potkrovljima, podrumima krije, rekao je Mirko Vukotić iz Osijeka.

Uz razmjenu i prodaju, bili su izloženi i autići koje su kolekcionari skupili u posljednjih godinu dana.

- Druženje kolekcionara autića i motorića koji su ovdje zapravo svoji na svome, ovdje se razumijemo, ovdje se družimo i ovo je danas za naš baš poseban dan, rekao je Kristijan Kro, predsjednik Kluba kolekcionara "Autići", Osijek.

- Druženje koje imamo jednom godišnje u Osijeku, jednom godišnje u Zagrebu. Najbitnije je to druženje između kolekcionara i razmjena, naravno modela, kako bi popunili kolekcije, rekao je Ivan Balat, dopredsjednik Kluba kolekcionara "Autići", Osijek.

U općem poskupljenju, doznajemo, malo su poskupjeli i kolekcionarski autići. No tu vrijede i neka druga pravila.

- Tu se uvijek gleda vrijednost, i u teoriji to nije poskupilio tako. Koji su bili skupi, skupi su i dalje, a koji su ili jeftiniji i dalje su jeftiniji, jer uvijek ovisi o količini, izradi, potražnji naravno, koliko ih ima i koliko ih se traži, dodao je Kro.

Kolekcionarski autići stoje od 40 do 70 eura. No oni koji ih žarko žele, često ne pitaju za cijenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!