Osječani dobili umjetnu stijenu za penjanje

18.01.2023.

17:19

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Osječani dobili umjetnu stijenu za penjanje

Osječani dobili umjetnu stijenu za penjanje

Foto: HTV / HRT

Sportski entuzijasti u Osijeku su dobili još jedan važan objekt - umjetnu stijenu za penjanje, namijenjenu svima koji žele ojačati svoje tijelo i pobijediti strah od visine. Ovo je i vrijeme kada se mnogi odlučuju za razne kondicijske treninge, a penjanje je jedna od aktivnosti koja ima višestruke zdravstvene dobrobiti.

Kod slobodnoga penjanja snaga i um u savršenoj su ravnoteži. U klubu Momentum njeguju individualni pristup i polaznike uče da se prema stijeni odnose s poštovanjem.

- Za početak mi je najbitnije da mu objasnim te neke osnove penjanja - kako držati ruke, kako postaviti noge, kako se kretati i biti opušten, ne bojati se, rekao je Dino Petrinšak, Sportsko-penjački klub Momentum Osijek.

Jer penjanje je sport koji u mnogome oponaša naše davno zaboravljene vještine.

- Od prvog trenutka kad sam počeo, stvarno je bilo nešto što je probudilo moje nekadašnje dječačke igre, poput penjanja po drveću, sad nije po drveću, sad je po stijeni, istaknuo je Dino Dogan, Sportsko-penjački klub Momentum Osijek. 

Od djece možemo mnogo toga naučiti, pa i to da stalno moramo istraživati.

- Slobodno penjanje, kažu nam oni koji dugo penju, jest sport u kojemu ponajprije morate pobijediti svoje strahove, naglasio je HRT-ov novinar Hrvoje Šimunović.

- Stijena ne prašta. Ona nas uvijek prizemlji i očekuje od nas da prihvatimo naše granice i odatle krenemo dalje rasti, kazala je Ivana Kim, Sportsko-penjački klub Momentum Osijek.

Dvoranski se kapaciteti još popunjavaju, a polaznicima je trenutačno na raspolaganju takozvana "boulder" umjetna stijena, te ona s prihvatima prilagođenima djeci.

- Osim toga imamo malu funkcionalnu teretanu, isto tako imamo yoga prostoriju u kojoj će se održavati yoga tečajevi, dodao je predsjednik Sportsko-penjačkog kluba Momentum Osijek Filip Glavota.

Iako su mladi klub, želja im je u redovite penjačke treninge uključiti što više mladih i djece kojima bi, zbog sjedilačkog načina života, ovakav sport mogao biti karta za zdravije sutra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!