17:15 / 02.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Topla soba, hrana i higijena u osječkom prihvatilištu

Osječko prihvatilište za beskućnike

Osječko prihvatilište za beskućnike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kontinentalna Hrvatska probudila se jutros s temperaturom u minusu. Oni koji nemaju svoj dom snalaze se ove zime na brojne načine. U Osijeku je na raspolaganju Caritasov centar za prihvat beskućnika.

Hladni zimski dani uvijek su značili veću popunjenost osječkoga Centra za prihvat beskućnika, no ove godine nije tako.

- Nekako nemamo uzlazni trend prijema korisnika. Stalno se vrtimo tu negdje na 10, 12 korisnika, a kapacitet nam je 24 mjesta, kaže Olivera Balatinac, voditeljica Caritasovog centra za prihvat beskućnika.

Među trenutačnih 12 je i Marija koja ovdje živi već 4 godine. Ovdje je dobila toplu sobu, hranu, osiguranu higijenu. Suprotnost surovom životu na ulici prije dolaska ovamo koji su obilježili glad i hladnoća.

- Nedostatak novaca, borba za obroke, pa smo nekako isposlovali obrok od Pučke kuhinje, no sve to nije ni blizu ovome što imamo u prihvatilištu, kaže Marija Jagec.

Mlađi korisnici ipak se nekako snađu, s vremenom stanu na noge i počnu novi život, kažu u Centru. Najduži dosad zabilježeni boravak ovdje je 18 godina.

Svi korisnici i djelatnici nedavno su cijepljeni protiv koronavirusa. Za prihvat, uz anamnezu Centra za socijalnu skrb, potreban je i test na COVID, a korisnici izvan Centra dnevno mogu provesti 2 i pol sata.

- Pojačana su dezinfekcijska sredstva, što znači i higijena prostora i higijena korisnika. Dezinfekcija ruku, prije jela, poslije jela, objašnjava Balatinac.

Uz pregršt tužnih ljudskih priča, ima ovdje i veselih trenutaka, novih početaka, o čemu svjedoče i fotografije. Osječki Centar za prihvat beskućnika otvoren je prije 22 godine, jedini je istočno od Zagreba, a u njemu je dosad boravilo oko 500 korisnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!