Osječki gradski vrtovi - druženje, ušteda i lijek

16:39 / 30.03.2022.

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Osječki gradski vrtovi - druženje, ušteda i lijek

Osječki gradski vrtovi - druženje, ušteda i lijek

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već godinama Osječani imaju mogućnost besplatnoga obrađivanja i korištenja urbanih vrtova. Za mnoge se mirovljenike to pokazalo kao izvrstan način uštede, ali i kao korisna rekreacija uz druženje.

Na obrađenim parcelama već ponikla salata i mladi luk. Proljetni radovi u punome su zamahu. Anica Popić, članica Udruge OSvrt sadila je mrkvu, peršin, bijeli, crveni luk, salatu, paškanat i grašak. Dragan Crnković ovamo dolazi već četvrtu godinu.

- Dolazim zato što volim raditi, da budem na zraku i to mi je, što bi se reklo - radi relaksacije i radi druženja. Napravili smo si tamo mjesto gdje možemo sjediti i popiti kavu, kaže. Anica se slaže - to je za njih lijek.


U urbanim vrtovima tik uz gradsko naselje Jug II trenutačno se obrađuje i koristi stotinjak parcela. Još ih osamdesetak čeka nove vlasnike.

Sadi se svake godine

- Oni se trebaju javiti javiti na naš objavljeni javni natječaj, moraju biti naši sugrađani. Dodali smo da mogu biti i studenti koji nisu naši sugrađani, ali da studiraju na našim fakultetima u Osijeku, kaže Igor Medić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka.

- Sadimo svoje sjeme, čuvamo ga, sušimo ga i razmjenjujemo s onima koji imaju isto takovo. Nastojimo sačuvati sve nekadašnje sorte bez GMO-a i ovog svega što nas okružuje, napominje predsjednica Udruge OSvrt Sofija Majić.

Jer u vrijeme kada hrana postaje sve skuplja, domaći proizvod, uzgojen u vlastitom vrtu i više je nego isplativ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!