Osječki umirovljenici uče pisati e-mailove i "osvajaju" društvene mreže

23.11.2021.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Osječki umirovljenici uče pisati e-mailove

Osječki umirovljenici uče pisati e-mailove

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vrijednost cjeloživotnog učenja potvrđuju i osječki umirovljenici. Pohađaju informatičke radionice organizirane upravo za njih.

Uz volontiranje, gospodin Josip svoje umirovljeničke dane odlučio je posvetiti i učenju. Interesirajući se za društvene mreže, elektroničku poštu i mogućnosti portala e-Građani, prijavio se na informatičke radionice.

- Mirovina nije prestanak života ni aktivnosti i dalje treba se informirati, živjeti, biti koristan sebi i društvu i, kako se kaže, ubiti vrijeme na koristan način informacijama s televizije, s radija i ovakvim radionicama, savjetuje Josip Somrak, umirovljenik iz Osijeka.

Informatičke radionice dio su projekta "Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti", čiji je nositelj grad Osijek, a provodi se u suradnji s osječkim Crvenim križem i raznim udrugama. Osluškujući potrebe umirovljenika, uz organizaciju izleta, odlazaka u kino i kazalište, edukaciju o zdravoj prehrani, organizirane su i zanimljive informatičke radionice.

- Mogu naučiti kako koristiti internet, kako napisati elektronički račun i koristiti se elektroničkom poštom, kako koristiti portal e-Građani da dođu do svih informacija koje ono nudi, kako napraviti račun da društvenim mrežama da bi se mogli dopisivati, čitati novine i ostati u kontaktu sa svojim prijateljima, objašnjava Ana Mutnjaković, voditeljica projekta, GDCK Osijek.

- Vrijednost ukupna ovoga projekta je nešto više od milijun kuna, odnosno milijun i deset tisuća kuna, i u potpunosti su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda. Zapravo cilj nam je za naše umirovljenike osigurati da ne budu socijalni isključeni, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Informatičke radionice za umirovljenike starije od 54 godine su besplatne i traju do 26. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!