Osmeročlana obitelj Dražetić treba pomoć

01.04.2022.

23:17

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik 3/HRT

Obitelj Dražetić iz općine Orle

Obitelj Dražetić iz općine Orle

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Osmeročlana obitelj Dražetić iz općine Orle nedaleko od Velike Gorice živi u zapuštenoj i premaloj kući koja nije njihova. Centar za socijalnu skrb Velika Gorica tvrdi da za njih nema bolji smještaj, pa je pokrenuta humanitarna akcija za kupnju obiteljske kuće.

Samo pola sata od Zagreba osmeročlana obitelj živi u vrlo lošim uvjetima. Dvije sobe i kupaonica. Otac Stipo Dražetić došao je kao izbjeglica iz Bosne. Ranjen je u ratu, a zbog brojnih zdrastvenih problema koje ima on, a i žena, ne mogu naći posao.

- Ovdje smo svi u maloj kući. Ja i žena i petero djece. Jedino je kćerka u sobi. Njoj smo napravili jednu sobu, ona je starija. Tu smo svi, mali je prostor, svi smo kao sardine. Nemamo ni kuhinje, krov kisne, kuća je u raspadu, pokazuje Stipo.

Radeći kao novinarka, Slavica Parlov Horvat je pokrenula humanitarnu akciju za kupnju nove kuće. Nije, kaže - mogla zaboraviti na pogled bespomoćnosti i očaja u očima 9-ogodišnjeg djeteta. Odlučila je, humanitarnu akciju je prijavila državi, a pronašla je i kuću.

Potreban iznos treba se sakupiti do 14. svibnja. Ako akcija ne uspije, država prikupljen novac prosljeđuje u drugu humanitarnu akciju.

Djeca su naviknuta na zajednički život. Mali Dominik kaže kako mu ne smeta što su svi zajedno u jednoj prostoriji. Ali skromne želje ipak postoje. Gabrijela bi voljela imati svoju sobu, svoj mir za učenje.

- Teško je ali razumiju. Vide situaciju kakva je. Borim se da imaju svega osnovnoga, ali nije baš lako. Kad vide drugu djecu da imaju sve. Ja bi volio da im mogu više pružiti, kaže Stipo.

Zato, kako bismo im uljepšali dan, donijeli smo im nekoliko sitnica koje su uz sladak uzvik primili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!